Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Rescatats gairebé 1.000 peixos autòctons en el buidatge del canal de Seròs

query_builder   17 octubre 2012 12:15

event_note Nota de premsa

Rescatats gairebé 1.000 peixos autòctons en el buidatge del canal de Seròs

DAAM
Moment del rescat dels peixos
Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han col·laborat i supervisat les tasques de rescat dels peixos del canal de Seròs, entre la presa de La Mitjana de Lleida i la central hidroelèctrica La Canadenca d’Aitona. S’han rescatat 956 exemplars de peixos autòctons, i s’han sacrificat 3.135 exemplars de peixos d’espècies introduïdes.
 
El buidatge del canal hidroelèctric, propietat d’ENDESA, s’ha fet per raons de manteniment. El darrer buidatge es va fer fa 2 anys. L’empresa concessionària del canal ha contractat operaris i mitjans per a la captura i el transport dels peixos, que han estat coordinats per personal de l’empresa pública Forestal Catalana, SA. Membres del cos d’Agents Rurals han supervisat en tot moment les tasques del rescat i hi han col·laborat. Així mateix, s’ha intensificat la vigilància de la pesca furtiva al canal de Seròs, atès que els peixos, amb poca aigua, són preses fàcils.
 
El rescat s’ha fet mitjançant tècniques de pesca elèctrica: una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Tots els peixos han estat classificats. S’han diferenciat els d’espècies autòctones, que s’han traslladat vius a l’embassament d’Utxesa, i els d’espècies introduïdes, que s’han sacrificat. El rescat ha estat autoritzat per la Subdirecció General d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental del Departament d'Agricultura.
 
En total, s’han rescatat 956 exemplars vius de peixos autòctons, principalment carpes Cyprinus carpio (609) i barbs Barbus graellsii (296). Destaca la recuperació de 4 exemplars de rabosa de riu Salaria fluviatilis, que és una espècie de peix protegida, i també de 2 exemplars d’anguila Anguilla anguilla i una truita de riu Salmo trutta.
 
Pel que fa als peixos d’espècies introduïdes, que han estat sacrificats després de capturar-los, en destaquen 2.020 alburns, 476 lucioperques, 403 carpins, 144 crancs de riu roigs o americans, 35 silurs i 4 lucis.
 
Alguns dels exemplars sacrificats s’han traslladat al Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent per donar-los com a aliment a ocells aquàtics en procés de rehabilitació, com la cigonya. La resta d’exemplars sacrificats s’han gestionat com a residu orgànic.