Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí: "Catalunya és molt sensible als temes relacionats amb la seguretat alimentària"

query_builder   17 octubre 2012 16:36

event_note Nota de premsa

Pelegrí: "Catalunya és molt sensible als temes relacionats amb la seguretat alimentària"

Pelegrí ha inaugurat el congrés Kausal
Pelegrí ha inaugurat el,congrés Kausal
Barcelona acull el Congrés Internacional KAUSAL sobre Autocontrol i Seguretat Alimentària
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, ha inaugurat el Congrés Internacional d’Autocontrol i Seguretat Alimentària KAUSAL 2012 que se celebrarà del 17 al 19 d’octubre a Barcelona.
 
Aquesta és la cinquena edició d’aquest congrés organitzat per l’Agència de Seguretat Alimentària de Catalunya. Es tracta del principal esdeveniment científic sobre el present i futur de la seguretat alimentària i l’autocontrol a tota la cadena alimentària, que en aquesta ocasió ha reunit 450 professionals d’aquest àmbit.
 
En el discurs inaugural, el conseller Pelegrí ha assegurat que “Catalunya és molt sensible als temes relacionats amb la seguretat alimentària. La nostra rigorositat, seriositat i implicació estan més que avalades, i les xifres macroeconòmiques del sector així ho demostren. No en va les nostres exportacions no paren de créixer i ser reconegudes i avalades pel mercat internacional. Així, el sector agroalimentari suposa al voltant del 12% del total de les exportacions, xifra que representa el 4% del PIB català.
 
El conseller d’Agricultura també ha dit que “s’ha de garantir una alimentació transparent, segura i fiable, tal com ens demana la ciutadania. Això és molt important, perquè, com sabeu, els problemes de seguretat alimentària tenen un gran ressò mediàtic, i un greu impacte tant en la competitivitat del sector com en la imatge de marca del país”.  Segons l’estudi Outlook Creafutur 2012, el 67,5% dels espanyols estan preocupats per la seguretat del que mengen.
 
Finalment ha fet referència al lema del congrés Junts, aliments amb garantia, i ha assegurat que “som molts els qui vetllem per la seguretat alimentària (administracions, empresaris, laboratoris i centres d’investigació, ciutadans...), i tots tenim la voluntat de fer-ho plegats, perquè sense l’esforç, sense la coordinació de tothom, és impossible assegurar-la. Tothom forma part de la cadena agroalimentària, i cal que treballem amb aquesta consciència de clúster, d’unitat.”
 
Aquest és precisament el propòsit de l’edició d’enguany: reflexionar sobre la importància que tots els integrants de la cadena alimentària treballin conjuntament per aconseguir d’oferir aliments segurs. La coordinació entre empreses, administracions públiques, centres d’investigació i ciutadans és fonamental per aconseguir aliments amb garantia i la confiança de mercats i consumidors.
 
 
El congrés KAUSAL és un punt de trobada entre professionals i un fòrum on posar en comú les experiències d’èxit del treball en equip per a una millor seguretat alimentària i on compartir inquietuds i solucions als reptes que es presenten en el nostre dia a dia en la implantació de sistemes d’autocontrol per oferir aliments amb garantia.
 
Alguns dels temes que tractarà el congrés són:
-          La situació de l’autocontrol a la UE. On som i cap on anem?
-          El rol de l’autocontrol en el comerç internacional i la importància de l’exportació.
-          El repte que suposa la implantació de l’autocontrol en el sector primari i en la petita i mitjana empresa.
-          Els últims avenços en la identificació de nous perills i perills emergents, sistemes de verificació i validació del sistema APPCC, mètodes ràpids d’anàlisi i instruments de monitorització de punts crítics.
-          Sistemes innovadors per gestionar la seguretat alimentària en l’empresa a través de les smart solutions i de les start-up.
-          La percepció que tenen els consumidors de la seguretat alimentària i l’autocontrol i la importància de la comunicació per acabar apostant per la creació d’una cultura global de seguretat alimentària.
 

1  

Imatges

moment de 'acte

moment de 'acte 93