Delegació a Lleida

Aprovada la creació de la Comissió de seguiment del Montsec, que, amb els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà al capdavant, substituirà l'actual consorci

query_builder   18 octubre 2012 20:26

event_note Nota de premsa

Aprovada la creació de la Comissió de seguiment del Montsec, que, amb els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà al capdavant, substituirà l'actual consorci

 
· Assumirà l’impuls de les activitats de desenvolupament turístic i econòmic de la zona, amb el recolzament de la Generalitat i la Diputació de Lleida
 
· La Generalitat cedirà als consells comarcals l’ús dels equipaments del consorci i garantirà els recursos per a la continuació del projecte d’impuls del Montsec
 
La Junta de Govern del Consorci del Montsec ha aprovat la creació de la Comissió de seguiment del Montsec, que, a partir del gener del 2013, assumirà la supervisió de les funcions fins ara desenvolupades pel Consorci del Montsec sota el guiament de la Generalitat de Catalunya. La comissió estarà liderada pels consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà, i comptarà amb el suport de la Generalitat i la Diputació de Lleida. També en formaran part la Fundació Joan Oró i l’Associació Montsec Turístic.
 
El govern i la gestió de les activitats de desenvolupament econòmic i dels serveis que fins ara duia a terme i prestava el Consorci del Montsec, encapçalat per la Generalitat, seran assumits pels consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà. La comissió de seguiment del Montsec de la qual avui se n’ha aprovat la creació s’encarregarà de supervisar la continuïtat dels projectes ja començats i dels que s’endeguin a partir del 2013. Concretament, treballarà en el seguiment dels objectius que tenia fixats el Consorci del Montsec per als propers anys en relació al Parc Astronòmic Montsec (PAM) i a la promoció turística del Montsec.
 
Pel que fa al PAM, la comissió supervisarà el funcionament de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i del Centre d’Observació de l’Univers (COU) i participarà en el procés de redacció del projecte l’obtenció de finançament per a la realització del Jardí de l’Univers, tercer i últim equipament que integrarà el PAM.
 
Quant a la promoció turística, la comissió vetllarà per l’aplicació del Pla de Desenvolupament Sostenible del Turisme “Montsec 2020” i pel tràmits per a l’obtenció i gestió de la declaració del Montsec com a Destí Turístic Starlight que avalen la UNESCO i l’Organització Mundial del Turisme.
 
Amb la dissolució del Consorci del Montsec, la Generalitat cedirà l’ús dels equipaments del Consorci del Montsec sobre els quals n’ostenta la propietat i garantirà la transferència als consells comarcals dels recursos necessaris per a la continuïtat del projecte originari de dinamització de l’economia turística dels municipis de l’àmbit  del Montsec. Aquesta reorientació suposarà el reforçament dels consells comarcals com a ens impulsors de les activitats econòmiques del territori i, alhora, contribuirà  a la racionalització i simplificació del sector públic i el corresponent estalvi de les despeses de l’estructura de gestió.
 
Des de la seva constitució, l’any 2001, el Consorci del Montsec ha centrat els seus esforços en promoure l’economia turística de la zona del Montsec. En aquest sentit, ha fet possible la creació del Parc Astronòmic Montsec (Observatori Astronòmic i Centre d’Observació de l’Univers), ha creat la marca ‘Montsec’, s’han establert punts d’informació turística a tota l’àrea de la serralada i s’han creat productes turístics com la Ruta Arnau Mir de Tost. Al llarg d’aquests onze anys la zona del Montsec ha passat de tenir 4 hotels a 10; els allotjaments rurals s’han triplicat, passant de 12 a 71; els 21 restaurants inicials han esdevingut ja 64; les 5 empreses de serveis turístics del 2001 s’han convertit en 21 i ara ja operen a la zona 4 agències de viatge receptives.