Delegació a Lleida

El Montsec, oficialment admès per la Iniciativa Starlight, vinculada a la Unesco, com a candidat a Destí Turístic

query_builder   18 octubre 2012 20:29

event_note Nota de premsa

El Montsec, oficialment admès per la Iniciativa Starlight, vinculada a la Unesco, com a candidat a Destí Turístic

 
· A principis del 2013 podria rebre la certificació definitiva si supera les auditories astronòmica i turística que començaran en breu
 
· La distinció suposaria el reconeixement internacional de la vinculació del projecte turístic del Montsec a la qualitat màxima del cel i la seva protecció

 

La Iniciativa Starlight, vinculada a la UNESCO, acaba d’admetre oficialment el Montsec com a candidat a Destí Turístic, després que els tècnics d’aquesta entitat hagin validat l’informe inicial preceptiu que els ha fet arribar el Consorci del Montsec, que inclou els resultats de tota una sèrie de treballs de mesurament i recollida de dades meteorològiques i d’altre tipus referides a la serralada.

 
Entre els treballs que s’han dut a terme per preparar la candidatura a Destí Turístic Starlight hi ha la realització de mesures de fons de cel per definir les diverses zonificacions del Montsec i àrees properes, en el marc d’un acord de col·laboració amb el Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa de la Generalitat de Catalunya. S’ha comprovat que a pràcticament tota la zona estudiada, amb excepció dels nuclis urbans, s'acompleixen els requeriments exigits. Per altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha elaborat un informe sobre la meteorologia del Montsec a partir de dades dels darrers 10 anys que valida que el percentatge de temps serè es superior a les exigències Starlight. També s’ha recollit la informació preexistent en relació a  transparència i estabilitat del cel. A més, el nou pla de desenvolupament turístic ‘Montsec 2020’ permet establir les línies a seguir requerides per la vessant turística de la certificació Starlight. En el finançament dels treballs hi ha col·laborat la Diputació de Lleida.
 
A partir d’ara i fins a finals d’any, avaluadors independents hauran de fer una auditoria turística del projecte i una altra en l’àmbit astronòmic i científic que, amb els treballs complementaris d’informació i documentació que siguin necessaris. La Fundació Starlight podria atorgar la certificació definitiva a començaments del 2013.
 
Distinció de qualitat turística
 
Un Destí Starlight és un indret on s’estableix un compromís de defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles, amb l’objectiu de salvaguardar la qualitat del cel i dels diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals. Aquesta iniciativa, vinculada a UNESCO, pretén donar a conèixer i defensar aquests indrets particulars. En el cas dels destins turístics, es pretén distingir les propostes que presenten un projecte turístic lligat a la qualitat màxima del cel i la seva protecció.
 
El responsable de la iniciativa Starlight, Cipriano Marín, després de reunir-se el passat mes de febrer amb el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i el gerent i el director científic del Consorci del Montsec, Josep Vilajoliu i Salvador Ribas, va reconèixer que el Montsec tenia moltes possibilitats de ser reconegut com a Destí Turístic Starlight en la present convocatòria. La candidatura del Montsec concorre amb una desena de projectes presentats des de molt diversos llocs del món com ara Hawai, Xile (Atacama), Argentina o Austràlia. Ja disposen de la certificació de Destí Turístic Starlight els projectes de La Palma, Alqueva (Portugal), el llac Tekapo (Nova Zelanza) i Costiera (Itàlia). La intenció de la iniciativa Starlight és limitar ara per ara les certificacions de destins turístics a una quinzena d’indrets, prioritzant-ne la màxima qualitat.