Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: actualització de les incidències causades pel front de pluges i mala mar (situació a les 16.00 h)

query_builder   21 octubre 2012 16:45

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: actualització de les incidències causades pel front de pluges i mala mar (situació a les 16.00 h)

 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en fase d'alerta el Pla d'emergències per inundacions INUNCAT per l'episodi de pluja i mala mar que ha afectat el país la passada nit i matinada i que encara provoca algun xàfec. 
 
Aquesta tarda es poden donar precipitacions intenses, no tan importants com les de la matinada, però, arreu.
 
Cal tenir molta precaució prop de platges, esculleres, espigons i zones on trenquen les ones. Hi ha onades superiors als 2,5 m, que poden arribar als 5m en alguns moments.
 
Allà on la pluja sigui intensa, vianants i conductors han de prendre les màximes precaucions.
 
El telèfon d'emergències 112 ha atès fins les 16.00 h un total de 340 trucades relacionades amb l'episodi de pluja i mala mar, la majoria per incidències en el trànsit i també per petites inundacions en baixos, terrats i soterranis. La passada matinada s'han registrat gairebé tantes trucades com els dos dies anteriors. La majoria de trrucades han tingut lloc des del Baix LLobregat (la majoria per incidències viàries la passada matinada), Camp de Tarragona i demarcació de Girona.
 
Des de les 09.00 hores d’aquest matí, els Bombers de la Generalitat han rebut 48 avisos relacionats amb l’episodi de pluges i vent. La majoria han estat per inundacions de baixos i garatges, caiguda d’arbres i pedres a la via pública, algun petit despreniment de façana, etc. Desglossats per regions d’emergència, els avisos queden de la següent manera:
 
 
-          Regió d’Emergències de Girona: 19
-          Regió d’Emergències de Lleida: 7
-          Regió d’Emergències de Tarragona: 5
-          Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre: 1
-          Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 5
-          Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 8
-          Regió d’Emergències Centre: 3
 
A Piera, a les 14.30 h al carrer Sant Sebastià 26, s'ha esfiondrat parcialment un edifici de 3 plantes deshabitada. No hi ha ferits, però preventivament s''han desallotjat les dues cases colindants, 5 persones del núm 28, i 3 de l'altre (núm 24). L'arquitecte municipal és al lloc, on també hi són 4 dotacions de Bombers de la Generalitat, que asseguren la zona. També hi ha participat Policia Local i Mossos d'Esquadra.
 
Aquest matí, a Tortosa, una vivenda deshabitada al c/ Progrès amb c/ Garrofer i que segons l'Ajuntament s'havia d'enderrocar en breu, ha patit un esfondrament de matinada. Bombers de la Generalitat i l'arquitecte municipal determinaran les causes exactes de l'esfondrament que podria haver estat facilitat per l'episodi de pluges. S'han desallotjat 8 adults i 5 nens de les vivendes colindants per precaució. Bombers de la Generalitat, Policia Local, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil municipal han participat en la gestió de l'incident, en la que no hi ha hagut cap ferit.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments no hi ha cap incidència viària derivada de les pluges intenses.
 
Amb tot l'SCT demana que per a la conducció amb pluja se segueixin aquest consells per tal d’evitar accidents a les carreteres:
 
  • Extremar les precaucions en la conducció, atès que la calçada està molla i augmenta el perill d'accident.
  • En caure les primeres gotes la carretera es fa summament lliscant, per tant cal reduir la velocitat.
  • Augmentar la distància de seguretat per tenir més distància de frenada.
  • Reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d'aigua, fang o fulles caigudes... Amb això evitem fenòmens com l'aiguaplaning.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei per no trobar-s'hi és moderar la velocitat.
  • Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.

 

Altres afectacions:

PRESES
-         Presa de Sant Llorenç de Montgai continua amb maniobres ordinàries de desembassament (15m3/s).
-         Presa de Cardet (Vall de Boí) desembassa a 12m3/s.
 
SUBMINISTRAMENTS
-         Sense incidències de subministraments elèctrics.
-         El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació ha informat que no han rebut cap incdiències per part de les operadores i que la situació és de normalitat.
 
PLANS DE PROTECCIÓ CIVIL ACTIVATS
 
-         Castelldefels, ha posat en situació de prealerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal i el Pla d’Actuació Municipal per  inundacions
-         Sabadell ha activat en alerta el Pla d’Actuació Municipal per pluges
-         Barcelona ha activat en alerta el Pla d’Actuació Municipal per onades
-         Terrassa ha activat en alerta en Pla d’Actuació Municipal per risc d’aiguats
-         Vilanova i la Geltrú ha posat en situació de prealerta pels dies 20 i 21 el Pla d’Actuació Municipal per inundacions
-         Tremp ha activat el Pla Bàsic d’Emergències Municipal
-         Cardedeu ha posat en fase de prealerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal 
-         Tarragona ha activat en alerta el Pla d’Actuació Municipal per inundacions i també ha activat el Pla Bàsic d’Emergències Municipal.
-         CLABSA (clavegueram de Barcelona) ha posat en prealerta el Parc Fluvial del Besòs.
-         Sant Boi de Llobregat ha activat en alerta el seu Pla Municipal per inundacions.
 
Per altra banda s’han activat els plans d’autoprotecció de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Metro. ADIF té activat el seu pla de contingència per pluja.
 

Roses s'ha reiniciat aquest matí la recerca del jove francès de qui no es tenen notícies des de dijous al vespre, hi participen equips GRAE subaquàtics de Bombers de la Generalitat, així com un helicòpter. També hi ha membres del GEAS subaquàtic de la Guàrdia Civil, de Salvamento Marítimo, Policia Local, Mossos d'Esquadra (patrulles a peu), Sistema d'Emergències Mèdiques i Protecció Civil.