Delegació a Girona

Es commemoren els 800 anys de l'Hospital Santa Caterina (1212-2012)

query_builder   24 octubre 2012 12:22

event_note Nota de premsa

Es commemoren els 800 anys de l'Hospital Santa Caterina (1212-2012)

Avui dimecres 24 d’octubre, l’Institut d’Assistència Sanitària celebra l’acte oficial de presentació de la jornada commemorativa dels 800 anys de l’Hospital Santa Caterina (1212-2012). L’acte, que tindrà lloc a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya a Girona, a les set de la tarda, comptarà amb la intervenció del conseller de Salut, Boi Ruiz, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el president de la Diputació de Girona i alcalde de Salt, Jaume Torramadé, el president de l’IAS, Joan Profitós i el gerent de l’IAS, Vicenç Martínez Ibánez. Després dels parlaments oficials, la historiadora Rosa Maria Gil pronunciarà la conferència “Vuit segles de solidaritat, entre l’abisme i el cel”; tot seguit s’oferirà un concert per trio (oboè, clarinet i fagot), a càrrec del conservatori de Girona Isaac Albéniz.
 
Demà dijous 25 d’octubre, se celebrarà al Parc Hospitalari Martí i Julià una diada de caràcter festiu, commemorativa dels 800 anys de l’Hospital Santa Caterina, oberta a la ciutadania. Més de 400 escolars, usuaris i famílies passaran el dia al Parc entre jocs, xocolata desfeta i castanyes. Els actes més dirigits als professionals tindran lloc a la tarda. A les quatre, a la sala d’actes del nou Hospital Santa Caterina, tres professionals de l’hospital, dels més antics de l’organització i representatius del col·lectiu facultatiu, d’infermeria i administratiu, explicaran les seves vivències a l’antic Hospital Santa Caterina. Tot seguit, l’acte, que serà presentat pel gerent de l’IAS, el doctor Vicenç Martínez Ibánez, donarà pas a la conferència “La salut en temps de crisi”, a càrrec de la periodista del diari El País, experta en temes sanitaris, Milagros Pérez de Oliva. Clourà l’acte el president de l’IAS, Joan Profitós. La diada continuarà amb un concert de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, que tindrà lloc al mateix hospital.
 
El mes de novembre s’inaugurarà una exposició sobre la història de l’Hospital que tindrà caràcter itinerant.
 
800 anys de l’Hospital Santa Caterina
L’Hospital Santa Caterina és dipositari de la història hospitalària gironina. Tot i que segurament el projecte ja venia de lluny, no és fins al segle XIII (1211) que els membres de la Confraria de Sant Martí van decidir bastir un hospital a la ciutat de Girona, en els terrenys ocupats avui per la plaça del Mercat d’Abastaments. La primera data documental sobre els orígens de l’Hospital Santa Caterina es troba en el pergamí núm. 19 (12 de març de 1212), conservat a l’Arxiu Històric de Girona, fons de l’Hospital de Santa Caterina.
 
El 18 de setembre de 2004, l’històric Hospital Santa Caterina (1666-1679) va tancar les seves portes per obrir les noves d’un nou Hospital Santa Caterina ubicat al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Girona), terrenys del primer manicomi públic de Catalunya (1886). Es va configurar així un espai sanitari basat en un concepte integrador de la salut física i mental. Amb l’obertura del nou Hospital de Santa Caterina, pren forma el Parc Hospitalari Martí i julià, i ben lluny de recloure’s en si mateix, s’obre a la ciutadania i al municipi. Amb el Parc Hospitalari, l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública de la Generalitat de Catalunya, aporta un salt qualitatiu en la sanitat de les comarques gironines i la Regió Sanitària de Girona es converteix en la primera de  Catalunya on la reconversió psiquiàtrica i la modernització sanitària s’integren en un sol projecte.
 
Al mateix temps, els gironins recuperaven l’històric edifici per albergar els Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya al cor de la ciutat.
 
L’Hospital Santa Caterina forma part de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública de Catalunya (XHUP) des de l’any 1985.