Protecció Civil

El simulacre d'accident químic a la planta de l'empresa Carburos Metálicos de la Pobla de Mafumet mobilitza més de 250 efectius i prova el confinament de 4.800 escolars

query_builder   26 octubre 2012 15:16

event_note Nota de premsa

El simulacre d'accident químic a la planta de l'empresa Carburos Metálicos de la Pobla de Mafumet mobilitza més de 250 efectius i prova el confinament de 4.800 escolars

 
  • En el simulacre s’han activat 3 sirenes d’avís de risc químic ubicades als municipis del Morell, Puigdelfí i Pobla de Mafumet
 
  • L’accident, organitzat per Protecció Civil i l’empresa Carburos Metálicos, ha consistit en una fuita amb posterior núvol tòxic que ha afectat l’exterior de les instal·lacions i ha provocat diversos ferits
 
  • A l’exercici han participat, fent la pràctica de confinament, 4.800 alumnes i professors de 13 escoles de la zona; i també els usuaris i venedors del mercat municipal de La Pobla de Mafumet
 
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC), juntament amb l’empresa Carburos Metalicos, ha organitzat avui dia 24 d’octubre de 2012 un simulacre d’accident químic i d’activació del Plaseqcat (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya) a les instal·lacions que l’empresa té a la població de La Pobla de Mafumet (Tarragona).
 
En aquest simulacre, en el que han participat més de 250 efectius, la Direcció General de Protecció Civil ha coordinat la participació dels serveis d’emergències externs com són els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Grup de Control Ambiental i Creu Roja, entre altres.
 
Durant la realització de l’exercici s’ha activat en fase d’emergència el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat), amb l’objectiu de comprovar els avisos per part de la indústria; familiaritzar la població amb els sons de les sirenes i les mesures d’autoprotecció que han de seguir (bàsicament, el confinament); involucrar i fer participar el màxim de col·lectius relacionats amb el pla; comprovar les accions dels serveis d’emergències (bombers, policies, sanitaris i tècnics especialitzats) que han previst en els seus Plans d’Actuació de Grup, i comprovar també les accions que els diversos municipis han previst en els seus Plans d’Actuació Municipal (PAM).
 
Finalment s’ha volgut comprovar també la coordinació del conjunt del pla amb la coordinació de les diferents sales de control: Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), Centre de Comandament Avançat (CCA) i Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) dels municipis involucrats.
 
 
L’exercici ha simulat un accident de categoria 3 (danys greus i víctimes a l’exterior de l’empresa) previst en l’Estudi de Seguretat de la indústria, que ha afectat l’exterior de la planta amb la conseqüent activació del Plaseqcat.
 
Concretament, s’ha simulat el trencament parcial d’una mànega de descàrrega, provocant una fuita de diòxid de sofre i posterior núvol tòxic que s’ha desplaçat seguint la direcció del vent.  
 
Un cop detectada i comprovada la fuita, l’empresa ha activat el seu Pla d’Autoprotecció i ha posat en marxa el protocol de comunicacions i avisos establerts (al telèfon únic d’emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). Per la seva banda, el cap de l’emergència ha rebut als bombers del parc químic i als Bombers de la Generalitat per guiar-los fins la zona de l’accident, i aquests s’han sumat a les tasques de contenció de la fuita i atenció als dos treballadors ferits.
 
Paral·lelament, i un cop conegut l’abast exterior del núvol tòxic, Protecció Civil ha activat el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) en fase d’emergència i ha activat les sirenes d’avís de risc químic situades als municipis de la Pobla de Mafumet, el Morell i Puigdelfí, que estan dins la zona d’intervenció d’uns 2.000 metres de diàmetre.
 
El Centre de Comandament Avançat (CCA) s’ha establert en zona segura, fora de la zona d’intervenció, per coordinar totes les actuacions dels diversos operatius, i el Consell Assessor s’ha constituït a les instal·lacions del 112 de Reus. D’altra banda, els ajuntaments han activat els seus Plans d’Actuació Municipal (PAM) per coordinar les seves accions locals.
 
A banda de les tasques a l’interior de l’empresa, els bombers (amb un total de 6 dotacions) també han hagut de realitzar rutes a l’exterior per comprovar si hi havia més afectats, concretament 2 ferits a La Pobla de Mafumet.
 
Tant els Mossos d’Esquadra com les policies locals han simulat el tall dels accessos a les instal·lacions, han situat patrulles a les carreteres i camins que, en cas d’accident real serien tallades al trànsit, i han facilitat l’arribada dels cossos de seguretat al lloc de l’accident.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat els seus mitjans a una zona segura determinada pels bombers, des d’on s’ha realitzat l’atenció i posterior derivació dels afectats als hospitals més adients segons la gravetat.
 
Finalment, els tècnics de control ambiental han fet les mesures de velocitat i direcció del vent per saber la qualitat de l’aire i el seu grau de contaminació. Un cop els valors han donat per sota dels nivells de perill s’ha proposat la desactivació del pla i l’activació de la senyal de fi d’alerta de les sirenes. 
 
Durant l’exercici, 4.800 escolars i professors de 13 centres educatius de la zona han realitzat la pràctica de confinament tancant-se a l’interior de les seves aules. També s’han confinat i han realitzat altres accions les persones que es trobaven al mercat municipal ambulant de La Pobla de Mafumet en el moment del simulacre.
 
 
Sobre Carburos Metálicos
 
Carburos Metálicos es va constituir el 1897. Des d’aleshores ha registrat un creixement constant que l’ha portat a liderar el sector de gasos industrials i d’ús medicinal a Espanya. L’empresa compta amb un equip de més de 1.000 professionals, 15 plantes de producció, 2 laboratoris de gasos d’alta puresa, 41 centres propis i més de 200 punts de distribució i delegacions repartits per tot el territori nacional. Carburos Metálicos forma part del grup Air Products des del 1995.
 
Per a més informació sobre Carburos Metálicos visiteu: www.carburos.com
 

2  

Imatges

Simulacre accident químic La Pobla de Mafumet

Simulacre accident químic La Pobla de Mafumet 1439

Simulacre accident químic La Pobla de Mafumet

Simulacre accident químic La Pobla de Mafumet 1565

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en PDF

Nota de premsa en PDF
PDF | 109