Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Un total de 23 empreses catalanes participen en la fira Fruit Attraction de Madrid amb el suport del Departament d'Agricultura

El conseller Pelegrí ha assistit aquest migdia a la inauguració del certamen i ha visitat els estands de Catalunya

query_builder   24 octubre 2012 14:09

event_note Nota de premsa

Un total de 23 empreses catalanes participen en la fira Fruit Attraction de Madrid amb el suport del Departament d'Agricultura

El conseller Pelegrí ha assistit aquest migdia a la inauguració del certamen i ha visitat els estands de Catalunya

.
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de Prodeca, ha organitzat la participació de 23 empreses catalanes del sector de la fruita a la edició de la fira Fruit Attraction, que s’ha inaugurat aquest migdia a Madrid. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat executiu de Prodeca, Jordi Bort, ha assistit a l’acte inaugural, que ha estat presidit pel ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, i ha visitat els estands de les empreses catalanes presents en el certamen, que s’allargarà fins al dia 26.
 
L'organització d'un espai empresarial de Catalunya en aquest saló té com a objectiu donar suport a les empreses catalanes d’aquest sector en la tasca de promoció comercial, a més de facilitar la difusió sobre el sector de la fruita del nostre país als operadors visitants.

La col·laboració del DAAM amb Afrucat, l’associació empresarial de la fruita a Catalunya, ha estat renovada, un any més, per poder tenir una important presència catalana en un saló que està orientat al professional del sector de la distribució i la comercialització d'horta i fruita.
 
 
Empreses catalanes participants en l’espai de Catalunya:
 
§ Actel, SCCL, de Lleida
§ Afrucat, de Lleida
§ Agropecuaria i Secció de Crèdit de Soses SCCL, de Soses (Segrià)
§ Cebafruit, SAT 447/CAT, de Vila-sana (Pla d’Urgell)
§ Cerima Cherries SL, de Tivissa (Ribera d’Ebre)
§ Consell Regulador DOP Pera de Lleida, de Lleida
§ Cooperativa Agrícola d’Albatàrrec, d’Albatàrrec (Segrià)
§ Copa Trading SA, de Mollerussa (Pla d’Urgell)
§ Exportadora d’Agris d’Alcanar S. Coop. SL, d’Alcanar (Montsià)
§ Font Badia SL, de Torres de Segre (Segrià)
§ Fruits de Ponent, SCCL, d’Alcarràs (Segrià)
§ Fruits Sant Miquel, SL, de Soses (Segrià)
§ Frutas Diego Martínez e Hijos, SL, de Mercabarna – Barcelona
§ Frutas Leridanas, SA – Frulesa, de Vilanova de la Barca (Segrià)
§ Grup Fruiter de Benissanet SCCL, de Benissanet (Ribera d’Ebre)
§ Hawo Fruits Spain SL, de l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
§ IGP Poma de Girona – Girona Fruits,  de Girona
§ IGP Poma de Girona – Giropoma, d’Ullà (Baix Empordà)
§ Kopfsalat Trade, SL (Gavà Grup-Fruites Llonch), de Barcelona
§ Molnar Fruits SAT 1401 CAT, de Vila-sana (Pla d’Urgell)
§ Nice Fruit SL, de Barcelona
§ Trecoop Fruites SCCL, de Sudanell (Segrià)
§ Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)
 

A més d’aquestes empreses, que exposen a l’estand de Catalunya, n’hi  ha altres 10  que estan presents a la fira sense el paraigua institucional. Aquests empreses són: Fruta del Pacífico, Roser Export, Stadium Innovation, Mediterranean Sweet Fruits, Bargosa, Grupo Frubelsa, Imatge i So, Cultivar, Desfrui i Nufri.
 
La importància del sector
 
La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de cultiu, la importància relativa en la producció espanyola i l'orientació exportadora. Respecte de la resta d'Espanya, Catalunya representa, el 50% de la producció de poma i pera, i el 30% de préssec i nectarina. Respecte d'Europa, Catalunya és el segon productor de pera, i produeix el 9% del total de préssec europeu. Anualment, els productors posen en el mercat més d'un milió de tones de fruita, entre pomes, peres, préssecs, nectarines, cireres, prunes i albercocs principalment.

El sector de la fruita disposa, a més de més de 2,5 milions de m3 de capacitat frigorífica al llarg del territori català. El calendari de comercialització abasta tot l'any, amb una època, la que va de maig a octubre, especialment intensa.

Catalunya exporta el 40% de la producció de fruita, un percentatge superior a la mitjana mundial. El 2011 hi ha hagut una pujada generalitzada de les exportacions catalanes de fruita, i des de Catalunya s’ha exportat el 41% dels préssecs, el 35% de les nectarines, el 63% de les peres i el 67% de les pomes respecte del conjunt de l’Estat. Els principals països destinataris són els de la vella Europa com ara Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Grècia, Països Baixos i Bèlgica. No obstant això, els darrers anys han evolucionat a l’alça destins com els països de l’Est (Polònia, Rússia, ...)  en pera i fruita de pinyol, i els països àrabs en poma.
 
Des del Departament d'Agricultura s'aposta per incrementar el valor de les exportacions catalans avançant en la cadena de comercialització. Per això, actuacions com la participació en la quarta edició del saló Fruit Attraction se sumen als plans específics per al sector de la fruita, que inclouen altres esdeveniments internacionals. Entre ells, cal destacar l'organització de la participació a Fruit Logística de Berlín, el passat mes de febrer.