Salut

El Departament de Salut alerta sobre les greus conseqüències del consum de bolets tòxics

query_builder   25 octubre 2012 11:30

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut alerta sobre les greus conseqüències del consum de bolets tòxics

Es recomana que només es consumeixin aquells bolets que se sàpiguen reconèixer inequívocament.
 
L’any 2011 els hospitals catalans van atendre 33 persones amb símptomes d’intoxicació per bolets.
El Departament de Salut vol recordar que només s’han de collir els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que se sàpiguen identificar del cert. D’altra banda, recomana no collir bolets que creixin als jardins de les ciutats, ja que poden acumular metalls pesants i altres tòxics .
 
En cas de dubte, cal rebutjar-los sempre. També vol recordar que en la identificació cal tenir en compte que, després de la pluja i en funció del grau de maduració, els bolets poden modificar característiques com el color, l’ornamentació, l’aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot contribuir a la confusió en la identificació. Es desaconsella refiar-se de fotografies o làmines; cal comptar sempre amb l’assessorament d’un expert.
 
Davant l’aparició dels primers símptomes d’intoxicació, es recomana anar immediatament a un centre sanitari perquè la persona afectada rebi el tractament adequat ja que, en bona part, l‘eficàcia d’aquest depèn de la rapidesa amb què s’actuï. Per aquest motiu, també és convenient portar-hi les restes que es tinguin dels bolets ingerits per permetre als especialistes que n’identifiquin l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar, així, l’aplicació del tractament més eficaç. A més, es recomana que, si altres persones han menjat els mateixos bolets, rebin també assistència mèdica encara que no presentin símptomes d’intoxicació.
 
L’any 2011 els hospitals catalans van atendre 33 persones amb simptomatologia d’intoxicació per bolets, 30 de les quals van haver de ser ingressades.
 
En cas d’intoxicació, la simptomatologia varia segons l’espècie que l’ha produïda, però en són els efectes més comuns: dolors d’estómac forts, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma, etc. Els primers símptomes d’intoxicació es poden presentar al cap de poca estona d’haver ingerit els bolets. Tot i això, les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten després d’unes 8 o 10 hores.