Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miquel Molins clou la XIV Jornada Tècnica de boví de carn d'Alcarràs

query_builder   25 octubre 2012 14:28

event_note Nota de premsa

Miquel Molins clou la XIV Jornada Tècnica de boví de carn d'Alcarràs

 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha presidit, aquest migdia, la cloenda de la XIV Jornada tècnica de boví de carn d’Alcarràs.
 
Molins s’ha congratulat de la celebració anual d’aquesta Jornada de referència de boví, “que permet al sector rebre les últimes novetats en temes de màxima actualitat ajudant, així, a prendre les millors decisions en les explotacions; i en què enguany s’ha pogut constatar la conjuntura econòmica i els seus efectes sobre el sector de boví de carn, l’important aspecte de l’alimentació i maneig del vedell d’engreix en què cal recordar que, aproximadament, el 70% del cost de producció d’un vedell és el corresponent a l’alimentació, i finalment, també heu abordat el tema que s’està discutint en tots els fòrums del sector com és la Política Agrària Comuna (PAC) 2014-2020, i seus els efectes”.
 
En aquest punt, el director general ha volgut recordar que la proposta legislativa de reforma de la PAC que ha presentat la Comissió Europea (CE) “és del tot lesiva per al sector del vacum de carn, possiblement el sector que més perjudicat en resulta, juntament amb l’oví; i per això des de Catalunya hem fet els deures, hem elaborat les nostres pròpies propostes d’acord amb tots els sectors, les hem traslladades a Madrid i a Brussel·les i que són clares i transparents en favor de la recerca d’una solució al problema que ha plantejat la pròpia Comissió Europea: la discriminació dels sectors ramaders sense o amb poca base territorial. No ens podem permetre mirar cap un altre costat quan Brussel·les discrimina sectors tan importants a nivell territorial com el del vacum a Catalunya”.
 
En aquest sentit, una mostra de la rellevància d’aquest sector en el conjunt de carns i de la producció i indústria agroalimentària és el fet que, de tot el bestiar boví censat a Catalunya, el 82,5% és d’engreix i el 17,5% reproductiu, que el cens de vaques alletants és de prop de 65.000 caps i el de vedells d’engreix d’uns 325.000 caps. A més, el vacum de carn representa prop del 7,5% de la Producció Final Agrària (PFA) catalana i, si bé queda darrera del porcí i l’aviram, té un pes molt significatiu, sobretot a nivell territorial. Val a dir també que l’engreix es concentra sobretot a la zona de Lleida (Segrià –amb un 16% del total de caps- i Noguera),  i a la plana central de Catalunya (amb Osona al capdavant amb un 11,3% del total de caps de boví); que Catalunya compta actualment amb poc menys de 3.000 explotacions de vedells d’engreix i unes 1.800 de vaques de carn; i que del total de vedells d’engreix produïts a Catalunya, prop del 60% es destina al consum intern (mercat català) i el 40% restant a exportació.
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia també ha apuntat altres factors que planen amb una gran repercussió econòmica en el sector, però que “no necessàriament han de ser punts febles, com ara les normes de benestar animal a les explotacions, al transport i al sacrifici; o la seguretat alimentària, amb especial cura en qüestions com les Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (ETT), un tema en el que ara som forts, tenim bones estructures i bons plans de seguiment i control, oferim carn amb garanties de qualitat i segura”.
 
Molins també ha fet especial esment de la gran importància de la sanitat i dels esforços del Departament en aquesta matèria, “conscients que, sens dubte, la sanitat és un valor indispensable per a produir amb competitivitat davant de les importacions de carn provinents de països tercers. La sanitat és un factor essencial i, avui per avui, és la principal barrera comercial de les nostres produccions”. En aquest sentit, el director general ha destacat, d’una banda, el nou model laboratorial implantat pel DAAM, amb l’especialització d’un laboratori en les analítiques de boví, com és el Laboratori de Sanitat Ramadera de Vic; i de l’altra, l’especial atenció als programes sanitaris en el vaquí, com els de les EETs, la malaltia de la llengua blava, el virus d’Smallenberg, o la nova qualificació sanitària dels engreixos, a través d’una nova Ordre publicada el passat desembre.
 
Miquel Molins també ha recordat les gestions realitzades des del DAAM  per a què el Port de Tarragona disposi de les infraestructures adequades per a l’exportació de boví català, evitant que els operadors hagin d’anar als ports de Cartagena o Sète; i “en aquest afany de projectar les exportacions catalanes a l’exterior, malgrat no tenir competències en temes com el control dels Ports Intrafronterers (PIFs), també estem fent gestions amb el Govern central per a millorar-ne el funcionament, agilitzant tràmits i ampliant horaris de càrrega”.
 
Finalment, Molins s’ha referit a la gestió telemàtica ramadera (GTR) i a la desburocratització de l’Administració com una prioritat del DAAM, alhora que ha animat els ramaders a fer totes les gestions, guies, documents d’identificació bovina (DIBS) des de casa, i ha avançat que aviat es validarà el llibre de registre telemàtic als ramaders que treballin amb Gestió Telemàtica Ramadera.