Salut

L'Hospital General de Vic estrena una nova i moderna Àrea d'Obstetrícia i Sala de Parts

query_builder   26 octubre 2012 13:39

event_note Nota de premsa

L'Hospital General de Vic estrena una nova i moderna Àrea d'Obstetrícia i Sala de Parts

 

  • Una delegació encapçalada pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, visita les noves instal·lacions aquest divendres 26 d’octubre
  • Els nous espais estan dotats amb la darrera tecnologia mèdica i assistencial i milloraran l’atenció dels prop de 1.600 parts que atén cada any el Consorci Hospitalari de Vic (CHV)
  • Dues de les cinc sales de part estan equipades específicament per poder fer parts naturals, amb grans banyeres rodones i aparells de suport específic

 

Àrea d'Obstetrícia i Sala de Parts
 
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, visita aquest divendres 26 d’octubre les noves instal·lacions d’Obstetrícia i Sala de Parts que estrena l’Hospital General de Vic. Unes instal·lacions dotades amb la darrera tecnologia assistencial que ocupen dues ales de l’Hospital i que han estat dissenyades per oferir una atenció d’alta qualitat i en les millors condicions per als vora 1.600 parts que tenen lloc cada any en aquest centre del Consorci Hospitalari de Vic.
 
En la seva visita, el conseller de Salut estarà acompanyat, entre altres autoritats, per l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal; el delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Jordi Moltó; el gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Oriol Morera; el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i el president del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Jaume Portús.
 
Sense moure’s de lloc ni separar-se del nadó
 
Una de les principals novetats és el disseny de les cinc grans sales de part de què disposen les noves instal·lacions de l’Hospital General de Vic. Cada sala de part es configura com un espai únic que concentra en un mateix lloc tot el procés: la dilatació, el part i el postpart immediat, sense que la dona hagi de canviar d’estança. Així, des que la partera és ingressada amb els primers símptomes i fins que té el nadó als seus braços, no li cal moure’s de la sala.
 
Les noves sales de part estan pensades per oferir a les dones en procés de part un ambient acollidor i confortable. S’han ideat com espais poc medicalitzats, amb un aspecte més proper al d’una habitació d’hotel que al d’un quiròfan, però alhora completament equipades per resoldre qualsevol emergència gràcies a un sistema de panells mòbils que amaguen de la vista l’instrumental mèdic i assistencial.
 
Parts naturals
 
De les cinc sales de part, n’hi ha dues que han estat equipades específicament per al part natural, amb grans banyeres rodones que permeten fer la dilatació a l’aigua i, si s’escau, fins i tot el part. A part de les banyeres, també hi ha altres aparells de suport específic per al part natural, com pilotes, seients especials, lianes o cadires de part,encaminats, tots ells, a què la partera pugui triar la posició que li sigui més còmoda tant per a la dilatació com per al part.
 
Per als casos en què calgui recórrer a cesària, s’ha construït un quiròfan específic d’Obstetrícia dins l’Àrea Quirúrgica de l’Hospital, que comunica directament amb la sala de parts. Així mateix, també s’ha habilitat una Zona de Despertar dins la mateixa Àrea d’Obstetrícia, perquè les parteres que s’hagin hagut de sotmetre a cesària puguin retornat d’immediat amb la seva parella i el nadó.
 
Passat el part i el postpart immediat, les dones es traslladen a una habitació dins la nova Àrea d’Obstetrícia. En total, hi ha 10 habitacions, totes elles individuals, molt àmplies, amb llum natural i de gran funcionalitat. L’amplitud de les habitacions permet al metge fer-hi la visita neonatal a dins mateix, sense haver de separar el nadó dels pares a menys que sigui estrictament necessari.
 
Point of care, a l’avantguarda de la tecnologia assistencial
 
La nova Àrea d’Obstetrícia de l’Hospital General de Vic servirà de prova pilot per a la implantació d’una nova tecnologia per millorar l’assistència i la comoditat dels pacients. Es tracta del Point of care, un dispositiu digital amb pantalla tàctil creat per l’empresa Isern Medical Telecom.
 
A més de servir com a televisor i per navegar per Internet, el dispositiu, que va adossat a l’estructura del capçal del llit mitjançant un braç articulat, permet incorporar funcionalitats a nivell assistencial, com la connexió amb els sistemes de l’hospital per mostrar el resultat de proves als pacients; assistencial, ja què facilita a l’usuari enviar avisos als diferents serveis de l’hospital (menjador, manteniment, etc.); i també educatiu, doncs permet incorporar continguts sobre cura i promoció de la salut adaptats a cada àrea d’hospitalització.