Salut

3a Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya

query_builder   26 octubre 2012 16:25

event_note Nota de premsa

3a Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya

Departament de Salut
Avui, 26 d’octubre, s’ha celebrat, a la sala d’actes del Pavelló Docent de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, la 3a Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya.
Amb el lema La seguretat dels pacients a urgències és a les nostres mans, la Jornada ha aplegat més de 400 assistents entre professionals assistencials, membres de diferents societats científiques i associacions de pacients.
 
La difusió del coneixement és una de les línies estratègiques en seguretat dels pacients de Catalunya i, amb aquesta finalitat, es van celebrar les dues primeres jornades i s’han iniciat activitats formatives en diferents àmbits (amb més de 1.200 professionals durant el primer semestre d’aquest any).
 
A la Jornada d’enguany, s’han presentat els estudis més rellevants realitzats entorn dels serveis d’urgències sobre la seguretat dels pacients, com l’estudi EVADUR, l’estudi Cultura de seguretat dels pacients en els serveis d’urgències i el Mapa de riscos de l’atenció urgent.
 
La Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES), com a organització adherida a la Declaració dels Professionals per la Seguretat dels Pacients, desenvolupa, des de l'any 2008, el Programa SEMES de seguretat dels pacients que inclou activitats de cultura, difusió, formació i investigació en seguretat dels pacients aplicada als sistemes d'urgències i emergències. En aquest sentit, el Programa SEMES ha publicat els estudis esmentats abans i està desenvolupant eines proactives per a la reducció d’esdeveniments adversos en urgències i emergències (mapes de riscos).
Segons l'estudi EVADUR, almenys un 12% dels pacients visitats en els serveis d'urgències poden tenir algun tipus d'incident, amb dany o sense. A més, l’estudi Cultura de seguretat dels pacients en els serveis d’urgències destaca que la seguretat dels pacients en els serveis d'urgències és puntuada pels mateixos professionals que hi treballen amb una nota de 6 punts sobre 10.
 
A banda d’això, a la Jornada també s’han tractat altres temes com la integració d’urgències dins del Projecte de desenvolupament de les unitats funcionals de seguretat dels pacients en els hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) de Catalunya, així com el nou sistema de notificació d’esdeveniments adversos que properament s’implantarà en aquests centres i, posteriorment, a la resta de línies assistencials.
 
Finalment, la 3a Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya ha proporcionat material actualitzat i pràctic, com per exemple vídeos formatius, per tal d’ajudar els professionals a reduir els riscos durant l’assistència als pacients.
 
Més informació: