Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta per forts vents i per mala mar a la meitat nord del litoral

query_builder   27 octubre 2012 13:49

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta per forts vents i per mala mar a la meitat nord del litoral

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), en base a les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha posat en fase d'alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades i el pla de risc per inundacions INUNCAT per mal estat de la mar i fort onatge a la meitat nord del litoral.
 
Episodi de ventades:
 
Es pot superar el llindar de ratxes màximes de més de 125 km/h a l'Empordà i Terres de l'Ebre i de 90 km/h a la resta de les zones afectades. El vent bufarà de component nord i serà especialment fort a les cotes altes, sobretot del Pirineu i del Prepirineu. A partir de les 14 hores d'avui, es preveu que l'episodi de vent afecti principalment al Pirineu, Prepirineu, Terres de l'Ebre i també les comarques del sud de la demarcació de Tarragona.
 
 
Les ratxes s'intensificaran a partir de les 20.00 h d'avui al Pirineu i Prepirineu, es mantindran al sud de Catalunya i podran afectar també altres punts del territori menys habituals, com la Catalunya Central i fins i tot el prelitoral. L'episodi es mantindrà tota la nit i per demà la previsió (que s'actualitzarà) indica que es mantindrà la possibilitat de ratxes que superin els 125 km/h a Terres de l'Ebre i Empordà i els 90 km/h a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu.
 
Cal tenir molta precaució en zones altes de muntanya i en general on bufi fort. Si es va amb cotxe convé vigilar a les sortides de túnels, en fer avançaments i en creuar-se amb vehicles pesants. Es molt important, en aquelles zones on bufi fort, assegurar elements que poden caure a la via com tendals, plantes i altres elements. Si teniu planificar caminades, excursions o activitats a boscos o a la natura, consulteu l'estat de la meteorologia i aneu ben equipats, i recordeu porta el mòbil carregat per si heu de sol·licitar ajuda al TF 112.
 
Episodi de mala mar:
 
El perill per mal estat de la mar afecta a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme durant el dia d'avui, podent-se superar el llindar d'onades de 4 m i arribar a valors màxims de 5 m a l'Alt Empordà a partir de les 20.00 h. Hi haurà mar de fons del nord. L'episodi de mala mar es mantindrà durant la nit i el dia de demà, a les comarques indicades i així diumenge també es preveuen onades de més de 4 m a les mateixes comarques.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal tenir molta precaució en activitats recreatives o professionals al mar, limitar-les on hi hagi grans onades i allunyar-se d'espigons, esculleres, passejos marítims on trenquin les ones i no posar-se en perill per contemplar com trenquen les onades. Cal respectar el tancament d'accessos als punts abans indicats. Un cop de mar pot endur-se persones i béns sense que hi hagi indicis de la perillositat.