Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: incidències fins els 20.00 h per vent, mala mar i tempestes

Es demana molta precaució a vianants i conductors a on la meteorologia sigui adversa

query_builder   27 octubre 2012 20:22

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: incidències fins els 20.00 h per vent, mala mar i tempestes

Es demana molta precaució a vianants i conductors a on la meteorologia sigui adversa

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté les alertes per fort vent a Pirineu, Prepirineu, Terres de l'Ebre, sud de Camp de Tarragona i zones altes de l'interior, i per mala mar, en aquest cas a la meitat nord del país.

 

S'han produït ratxes molt fortes de vent, tal com s'havia previst i avisat a la població. A Portbou s'han superat els 160 km/h en alguns moments. Aquesta situació de risc es manté i cal, per tant, mantenir una actitud de prudència, vigilant en la conducció de vehicles en sortir de túnels, en els avançaments i en creuar-se amb vehicles voluminosos allà on fa força vent. Igualment, cal recollir objectes de terrats i balcons per evitar que puguin caure i assegurar tendals.

 

Convé també allunyar-se de qualsevol punt del litoral on les onades trenquin amb força, no aturar-se a contemplar les onades i no exposar-se a cap risc. Cal ser prudent en la conducció evitant els punts inundables.

 

El telèfon d'emergències 112 ha atès 250 trucades fins les 20.00 h relatives a urgències causades pels forts vents i per les tempestes puntuals però molt intenses i ha reforçat el seu servei per atendre les puntes de trucades.  En els últims minuts han augmentat molt les trucades des del Maresme, on plou amb molta força. Del total, 50 trucades han estat per branques caigudes o amb risc de caure, una trentena per obstacles a les vies urbanes i interurbanes, i una desena per antenes de televisió en situació de risc.

 

Per l'origen de les trucades, 60 s'han fet des de Tarragonès, 60 més des del Baix Camp, 55 des del Baix Empordà.

 

Aquesta tarda un vaixell de Salvamento Marítimo ha rescatata a Sant Pere Pescador dos windsurfistes (un home i una dona) que no podien tornar a terra pel fort vent. Un testimoni ha alertat el telèfon d'emergències 112 i s'ha organitzat un dispositiu de recerca per mar i terra. Finalment se'ls ha localitzat en bon estat malgrat símptomes d'hipotèrmia, per la qual cosa hane stat atesos per una ambulància del SEM.

 

Els Bombers de la Generalitat han rebut 81 avisos relacionats amb l’episodi de pluja i vent des de les 17.30 hores fins les 19.30 hores d’aquesta tarda. L’acumulat d’aquests avisos és de 104. La majoria d’aquests avisos han estat per arbres i elements estructurals com teules, tendals o pals de subministrament elèctric caiguts o a punt de caure, així com petites inundacions en plantes baixes.

 

Destaca la crescuda de la riera a Arenys de Munt i a on han quedat atrapats alguns vehicles. El telèfon 112 ha rebut avís d'aquesta situació a les 19.05 h i els Bombers de la Generalitat han pogut rescatar alguna d’aquestes persones atrapades i en aquests moments ja han ajudat a tothom a posar els vehicles fora de la zona de risc. El nivelld e la riera també ha baixat. Mossos d'Esquadra i Policia Local també han ajudat a treure motoristes de la zona de risc i altres persones afectades. Una dona havia quedat atrapada dins del seu vehicle i els Bombers l'han pogut treure sana i estalvia tot i que efectius del SEM l'atenien pel seu estat de nerviosisme.

Per Regions d’Emergències, aquesta és la distribució d’avisos acumulats:

 
  • Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 3
  • Regió d’Emergències de Tarragona: 35
  • Regió d’Emergències de Girona: 38
  • Regió d’Emergències de Lleida: 6
  • Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 5
  • Regió d’Emergències Centre: 4
  • Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre: 13