Drets Socials

Benestar Social i Família rep un reconeixement pel seu compromís amb la recuperació de la llengua romaní

El Departament, a través del Pla integral del poble gitano de Catalunya, organitza cursos de romanó en els quals ja han participat un centenar d'alumnes

query_builder   5 novembre 2012 17:30

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família rep un reconeixement pel seu compromís amb la recuperació de la llengua romaní

El Departament, a través del Pla integral del poble gitano de Catalunya, organitza cursos de romanó en els quals ja han participat un centenar d'alumnes

El Pla integral del poble gitano, que lidera Benestar Social i Família a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha rebut aquesta tarda el premi que atorga Rromane Lavença pel seu compromís amb la recuperació de la llengua romaní. El reconeixement s’ha fet en el decurs de la jornada de celebració del Dia Internacional de la Llengua Rromani, que ha tingut lloc a la Casa del Mar de Barcelona.
 
La directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, ha recollit aquest premi, que posa en valor la tasca del Pla integral del poble gitano en la recuperació i la promoció d’aquesta llengua gràcies, entre d’altres actuacions, a l’organització de cursos de romanó. Aquest programa formatiu és una de les accions recollides al Pla integral del poble gitano per tal de promocionar la recuperació d’un dels elements que conformen la identitat d’un poble, la seva llengua. El romanó és minoritari al nostre país, malgrat ser parlat arreu de la Unió Europea. Per això, el Departament de Benestar Social i Família, a través del Pla integral, en promou la recuperació, reivindica el dret a la diferència lingüística i promou la creació d’una xarxa de formadors i formadores per tal de fer difusió d’aquesta llengua, desconeguda fins i tot per moltes persones gitanes.
 
Els cursos, dividits en dos nivells, estan dirigits tant a alumnes que no tenen cap coneixement del romanó com també a persones que ja han superat el nivell I i que es preparen per a ser formadores. Precisament avui s’inicia la cinquena edició dels cursos, que comptarà amb una quinzena d’estudiants del primer nivell i una desena d’alumnes que cursaran la formació per a formadors. Aquests estudiants se sumen al centenar de persones que ja han participat en les edicions anteriors.
 
La xarxa d’entitats Rromane Lavença, que ha organitzat la jornada del Dia Internacional de la Llengua Rromani, està formada per l’Associació de dones Rromane Glasura – Veus Gitanes, l’Associació Gitana de Joventut i Progrés, Rromane Siklŏvne i Lacho Baji Gali. Durant la jornada, aquestes entitats gitanes han reclamat, un cop més, que el romanó sigui totalment reconegut com una llengua més entre la resta de llengües d’Europa.
 
El Departament de Benestar Social i Família lidera el Pla Integral del Poble Gitano. Aquest Pla té l’objectiu de combatre, des d’una perspectiva global, la situació de desigualtat que pateix la població gitana a Catalunya. D’aquesta manera es persegueix avançar en l’equiparació sociocultural i econòmica d’aquest col·lectiu amb la societat i, alhora, promoure i reconèixer els seus trets propis i culturals. A través del Pla actual s’impulsen un total de 106 actuacions incloses en 16 àmbits de treball: acció social i ciutadania, comerç, cultura, dones i polítiques de gènere, educació, esport, habitatge, política lingüística, justícia, participació, joventut, rehabilitació de nuclis antics, salut, seguretat pública, sostenibilitat i treball.