Polítiques Digitals

El Memorial Democràtic organitza un acte de reparació moral, desgreuge i reconeixement a les víctimes dels camps nazis

S'emmarca en els actes organitzats per l'Amical de Mauthausen i altres camps amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació.

query_builder   10 novembre 2012 22:59

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic organitza un acte de reparació moral, desgreuge i reconeixement a les víctimes dels camps nazis

S'emmarca en els actes organitzats per l'Amical de Mauthausen i altres camps amb motiu del 50è aniversari de la seva fundació.

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya ha organitzat, en el marc d’aquesta commemoració, un acte públic de desgreuge i reconeixement a totes les víctimes dels camps nazis, amb especial consideració a les víctimes catalanes i de la resta de l’estat. Es tracta d’un acte de reparació moral i disculpes públiques a les víctimes dels camps de concentració des de les institucions públiques austríaques. Ha estat també un acte de reconeixement per a les persones de Mauthausen que van ajudar els deportats, en especial als camps de Mauthausen i Gusen.
 
Enguany es compleixen 50 anys de la constitució de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme a Espanya. Els dies 9, 10 i 11 de novembre, l’Amical de Mauthausen ha organitzat diversos actes per commemorar la seva trajectòria.
 
Hi ha participat Thomas Punkenhofer, Alcalde de Mauthausen; Andreas Baumgartner, secretari general del Comité Internacional de Mauthausen; Walter Hofstätter, regidor de cultura de Mauthausen i president de l'associació Perspektive Mauthausen; Joan Auladell, director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament i Vicepresident del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. L’acte ha comptat amb la presència de José Alcubierre i Edmon Gimeno, deportats als camps nazis, així com familiars de deportats.
 
El director del Memorial Democràtic Jordi Palou-Loverdos, ha iniciat l’acte demanant un minut de silenci per les víctimes. Ha dit que és deure moral i responsabilitat política organitzar un acte solemne a les víctimes dels camps nazis. ‘Si parlem sovint no només de l’Holocaust, sinó de crims contra la humanitat, és perquè ens afecta a tots, i aquest acte respon a un deure moral de la Generalitat’. A continuació, ha introduït els participants en l’acte de desgreuge.
 
Andreas Baumgartner, secretari general del Comitè Internacional de Mauthausen Ha destacat que l’Amical de Mauthausen va néixer en un context històric advers, i la seva tasca contra el feixisme, especialment en moments com el present.  
 
Walter Hofstätter, regidor de cultura de Mauthausen i president de l’associació Perspektive Mauthausen, ha resaltat el valor de les persones solidàries i valentes com Anna Pointner, que va ajudar  els deportats espanyols i va salvaguardar els negatius de Francesc Boix, que documentaven la barbàrie del nazisme.
 
Thomas Punkenhofer, alcalde de Mauthausen, ha donat les gràcies per l’honor de poder ser present a l’acte. Ha recordat que 200.000 persones van ser deportades a Mauthausen, i més de la meitat van morir. Punkenhofer ha posat de relleu la frase ‘mai més’, que segons ha dit, ‘hem de tenir en compte cada dia per combatre l’horror’. La part central de la seva intervenció ha estat la condemna al sistema de barbàrie que es va viure a la localitat que ell, ara, representa al més alt nivell polític. Aquesta condemna ha estat d’especial rellevància pel fet d’haver estat realitzada davant el deportats i els seus familiars. Ha recordat que la pobresa és l’origen de la por que va portar al feixisme, i ha dit que una repartició justa de la riquesa és la base perquè no es tornin a cometre crims contra la humanitat com els del nazisme. L’alcalde de Mauthausen ha dit també que se sent personalment compromès en treballar perquè el feixisme no resorgeixi. José Alcubierre, deportat a Mauthausen, que havia d’intervenir després del parlament de l’alcalde de Mauthausen, ha preferit no fer-ho per l’emoció després de sentir les paraules de Thomas Punkenhofer.
 
Thomas Punkenhofer i Andreas Baumgartner han ofert un record a Rosa Toran, presidenta de l’Amical de Mauthausen i altres camps, com símbol de la causa comuna que ha d’enllaçar l’Amical de Mauthausen, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Mauthausen  i Perspecktive Mauthausen en la lluita per la pau i la dignitat.
 
Joan Auladell, director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament i Vicepresident del Memorial Democràtic, ha felicitat l’Amical de Mauthausen i altres camps per la seva tasca al llarg dels seus 50 anys d’existència. Rosa Toran, presidenta de l’Amical de Mauthausen i altres camps, ha recordat que a Mauthausen es va fer visible el mal, i que ‘s’ha de combatre pels homes comuns que han après de la història’. Ha dit també que l’Amical continuarà lluitant per la llibertat i la justícia.