Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

govern

Quarta edició del Gran Recapte d'Aliments a Catalunya

La Generalitat de Catalunya s'afegeix a la crida de voluntaris per aconseguir recaptar 1.400.000 kg de menjar

query_builder   13 novembre 2012 13:28

event_note Nota de premsa

Quarta edició del Gran Recapte d'Aliments a Catalunya

La Generalitat de Catalunya s'afegeix a la crida de voluntaris per aconseguir recaptar 1.400.000 kg de menjar

  • La Fundació Banc dels Aliments organitza la recollida pel 30 de novembre i l’1 de desembre a més de 700 supermercats i mercats del país
  •  L’objectiu és comptar amb la col·laboració de 10.000 persones voluntàries, de les quals encara en falten 3.000
Els consellers d'Agricultura i Benestar Social amb l'acalde de Barcelona, en un moment de l'acte.
Els consellers d'Agricultura i Benestar Social amb l'acalde de Barcelona, en un moment de l'acte.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; i el  conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, han participat avui en l’acte de presentació de la quarta edició del  Gran Recapte d’Aliments a Catalunya 2012. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Banc dels Aliments amb el suport de l’Obra Social ”la Caixa” que insta la ciutadania a donar aliments per a les persones més necessitades. Enguany l’objectiu és arribar a 1.400.000 kg de queviures.
 
L’acte també ha comptat amb la participació de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el director de l’Àrea d’Integració de l’Obra Social ”la Caixa”, Marc Simón; i els presidents dels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya, entre d’altres.
 
El Gran Recapte d’Aliments tindrà lloc entre els dies 30 de novembre i 1 de desembre mitjançant els més de 700 punts presencials de recollida d’aliments ubicats en supermercats i mercats d’arreu de Catalunya.
 
Aquest punts de recollida comptaran amb l’ajuda de 10.000 voluntaris que aportaran part del seu temps a la recollida. Per tal de canalitzar i organitzar l’equip de persones voluntàries, la Fundació ha publicat diversos formularis a la seva pàgina web www.bancdelsaliments.org També possibilita donar aliments via Internet a través d’alguns dels supermercats adherits al Banc dels Aliments i fer donatius periòdics o puntuals.
 
La Fundació Banc dels Aliments és juntament amb Càritas i Creu Roja una de les entitats de distribució d’aliments més importants del país i compta amb seus a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Enguany celebra el seu 25è aniversari.
 
En la seva intervenció, el conseller Pelegrí s’ha sumat a la crida dels 3.000 voluntaris que encara falten per poder fer realitat aquesta fita. Així, el conseller d’Agricultura ha demanat a la societat que “s’impliqui i faci seva aquesta iniciativa. Cal que el Gran Recapte d’Aliments i els 25 anys del Banc dels Aliments tinguin més força i repercussió que mai. Un país sense ànima social és un país sense futur”.
 
Pelegrí ha aprofitat per lloar la tasca dels voluntaris que ja hi estan treballant i de totes aquelles empreses implicades, “que tot i els moments difícils que travessem segueixen ajudant i subministrant aliments de forma regular”.
 
En aquest sentit, ha destacat la importància de la col·laboració público-privada i ha demanat que cada cop siguin més les empreses del sector agroalimentari que ajudin al Banc dels Aliments i que col·laborin a augmentar el nombre de persones beneficiades, i a millorar els circuits d’excedents agroalimentaris.
 
Per la seva banda, el conseller Cleries ha manifestat que “estic segur que un any més aquesta gran mobilització solidària serà un gran èxit. El Gran Recapte mou tones d’aliments i tones de solidaritat”. El conseller ha afegit que “administracions i entitats treballem unides per una sana obsessió: lluitar contra la pobresa avui i també demà, quan sortim de la crisi”. Per acabar, Cleries ha destacat que “quan definim la identitat de Catalunya parlem de llengua, de tradicions, d’història, etc. Però també hem de parlar de solidaritat. Aquests dies, quan molts s’esforcen a buscar qualificatius dels catalans i les catalanes, poden afirmar que sabem ajudar i estimar. Som gent compromesa”.
 
Taula d’Excedents Alimentaris
Cleries també ha recordat la posada en marxa el passat mes de juliol de la Taula d’Excedents Alimentaris que aplega Generalitat, entitats del sector, patronals, cooperatives, distribuïdors, usuaris i món local. El seu objectiu és conscienciar a les empreses perquè facin donacions, millorar l’aprofitament dels excedents alimentaris i millorar aspectes organitzatius, entre d’altres, incorporant un model de distribució d’aliments a la Cartera de Serveis Socials i incrementant la coordinació entre els serveis socials bàsics i les entitats que distribueixen aliments.
 
La Taula respon a un mandat del Parlament de Catalunya i a un dels eixos del document de bases del Pacte per la lluita contra la pobresa a Catalunya, presentat el mes de setembre i que insta a la cobertura de les necessitats bàsiques d’alimentació.
 
 

2  

Vídeos

Tall de veu del conseller Cleries

Tall de veu del conseller Pelegrí