Territori

Catalunya participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb més de 550 activitats

query_builder   16 novembre 2012 12:09

event_note Nota de premsa

Catalunya participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb més de 550 activitats

  • Els actes, que comencen demà, estan organitzats per 128 entitats, entre administracions, associacions, empreses, centres educatius i sanitaris
  • L’objectiu és conscienciar la ciutadania de la importància de generar menys residus
 
 
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) en coordinació amb 34 regions de 20 països organitza del 17 al 25 de novembre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2012. Durant aquests dies se celebraran més de 10.700 activitats arreu d’Europa (3.700 més que en l’edició de 2011), de les quals 554 es faran a Catalunya (una cinquantena més que en l’edició de 2011). L’objectiu és conscienciar la ciutadania de la importància de generar menys residus. Hi participen més d’un centenar d’entitats catalanes, entre administracions públiques, associacions, empreses, escoles, universitats o hospitals.
 
Durant la Setmana es realitzaran activitats en 30 comarques de tot el país, on es podrà intercanviar roba, llibres o joguines, aprendre a reparar petits electrodomèstics, cuinar amb restes de menjar, conèixer bones practiques per generar menys residus, entre moltes altres. El  missatge de la Setmana és que el millor residu és el que no es produeix.
 
D’aquestes 554 activitats a Catalunya s’organitzen 87 accions comunes, en les quals es mesurarà la reducció de residus en 4 àrees temàtiques: de prevenció de residus de paper, del malbaratament alimentari, d’excés d’envasos i de promoció de la reparació i la reutilització. L’objectiu és avaluar i difondre l'impacte de la prevenció de residus de les activitats dutes a terme durant la Setmana. De les accions comunes destaca per sobre de tot el malbaratament alimentari, amb 45 actes.
 
A més en el marc d’aquesta setmana tindrà lloc la X Jornada de Prevenció de Residus Municipals, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya,i que es celebrarà els dies  21 i 22 de novembre de 2012 a la Torre Agbar de Barcelona. Durant la jornada, el director de l’ARC, Josep Maria Tost, farà un balanç de 10 anys de prevenció, també es faran diverses taules rodones relacionades amb la reutilització, la prevenció de residus dins les empreses i el malbaratament alimentari. També es presentarà la calculadora de prevenció, adreçada als ens locals i s’explicarà l’experiència de Flandes, pionera a Europa en temes de prevenció de residus, entre altres (vegeu el programa al document adjunt).
 
A les comarques de Barcelona és on es concentra el gruix de les activitats, amb la programació de 433 accions, entre les qual destaquen :
 
  • Banc Aliments de Barcelona participa amb 338 establiments, 15 cadenes de distribució i 152 entitats beneficiaries del programa de minves dels supermercats.
 
  • 70 escoles barcelonines participen amb el projecte Embolcalls + Sostenibles promogut per Agenda 21 Escoles Verdes de l’Ajuntament de Barcelona.
 
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d’un projecte de 3 anys amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'edició 2012 de la Setmana tindrà lloc sota el patrocini del comissari europeu del medi ambient, JanezPotoènik.
 
Totes les activitats van adreçades a:
  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
  • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
 
Podeu consultar les activitats que es faran arreu de Catalunya, per demarcacions, municipis, tipus d’activitat i públic a qui van dirigides a: http://www.arc.cat/webarc/jsp/prevencio/ca/cercar.jsf

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 476