Bombers

Els Bombers de la Generalitat han treballat, aquest matí, en diversos serveis de muntanya

query_builder   17 novembre 2012 17:22

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat han treballat, aquest matí, en diversos serveis de muntanya

  • Rescat de tres escaladors a la Vall de Boí
  • Recerca de dues dones desorientades al Brull
  • Avís de tres persones desorientades a Montblanc
  • Els Bombers guien dues persones desorientades a Montellà i Martinet
  • Recerca d’un boletaire perdut a Sant Esteve de la Sarga
 
Rescat de tres escaladors a la Vall de Boí (Alta Ribagorça)
 
A les 11.04 hores d’aquest matí, els Bombers han estat requerits per rescatar tres escaladors que havien quedat atrapats a prop de l’Estany de Cavallers. Sembla ser que pujant el Besiberri s’haurien equivocat per una canal i han arribat a un descens pel qual no estaven degudament equipats. En aquest punt no podien ni avançar ni retrocedir.
 
Fins al lloc s’ha desplaçat l’helicòpter amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat. Han rescatat el primer escalador però a causa del mal temps, l’helicòpter no ha pogut accedir de nou a la zona, amb la qual cosa els efectius dels GRAE han ajudat a baixar els escaladors pel descens. Tots tres han estat traslladats, sans i estalvis, fins el seu vehicle que tenien al pàrquing de la presa de Cavallers.
 
 
Recerca de dues dones desorientades al Brull (Osona)
 
Quatre dotacions dels Bombers s’han mobilitzat, al voltant de les 12.30 hores d’aquest migdia, per localitzar dues joves que s’havien desorientat per la zona de Collformic, sembla ser que a causa de la boira que hi havia al lloc. Han estat localitzades il·leses al voltant de les 15.00 hores i no els ha estat necessària l’atenció sanitària.
 
 
  Avís de tres persones desorientades a Montblanc (Conca de Barberà)
 
A les 13.50 hores els Bombers han rebut l’avís que tres persones s’havien desorientat, a causa de la boira, a prop del refugi els Cogullons. Finalment han trobat el camí de tornada cap al seu vehicle, amb la qual cosa no ha estat necessari desplaçar cap dotació dels Bombers. Totes tres persones estaven il·leses.
 
Els Bombers guien dues persones desorientades a Montellà i Martinet (Cerdanya)
 
Els Bombers han estat en contacte amb dues persones que s’havien desorientat, també per la boira, per la zona del refugi de Prat d’Aguiló, a Montellà i Martinet. Els han pogut guiat fins el cartell que indica el Pas de Gosolans a partir del qual podran tornar cap al refugi. L’avís s’ha rebut a les 13.51 hores.
 
 
 Recerca d’un boletaire perdut a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà)
 
Set dotacions dels Bombers treballen en la recerca d’un boletaire, d’uns 70 anys, que s’ha perdut per la zona del barranc de Moror. En la recerca, l’avís de la qual s’ha rebut a les 14.46 hores d’aquest migdia, s’han activat també els GRAE i el Grup Caní de Recerca. D’altra banda, també hi participa el Grup de Muntanya del cos dels Mossos d’Esquadra.
 
Davant d’aquest tipus de serveis, els Bombers de la Generalitat us recorden els consells  Seguretat a la Muntanya:
 
Abans de començar l’activitat:
-          Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
-          Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
-          És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
-          Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
-          Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
-          Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
-          Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
-          Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
-          Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
-          Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.