Institut Català de les Dones

L'Institut Català de les Dones organitza una jornada tècnica sobre l'atenció a les filles i fills de les dones que pateixen violència masclista

query_builder   19 novembre 2012 13:20

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones organitza una jornada tècnica sobre l'atenció a les filles i fills de les dones que pateixen violència masclista

Inauguració de la jornada tècnica
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha inaugurat aquest matí la Jornada tècnica “Filles i fills de la violència masclista. Una mirada a Catalunya”, organitzada per l’Institut Català de les Dones amb l’objectiu de visibilitzar els nens i les nenes víctimes de la violència masclista en l’àmbit de la parella i familiar. La jornada té lloc en el marc de la commemoració el proper dia 25 de novembre del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.
 
Montse Gatell, davant les prop de 140 persones que han assistit a la jornada, ha explicat que “la reunió vol ser un espai de reflexió a nivell tècnic sobre els efectes de la violència masclista en els infants, i també un lloc on recollir i comparar els punts de vista dels serveis públics, les entitats que treballen en aquest camp, i la visió dels i les professionals de base, amb l’objectiu de millorar l’abordatge d’aquesta qüestió”.
 
La presidenta de l’ICD ha subratllat la importància que “es reconegui des de tots els àmbits que els fills i filles de les dones que pateixen violència masclista són víctimes directes d’aquesta violència i que s’abordi la problemàtica amb una perspectiva integradora i al mateix nivell entre la defensa dels drets de les dones i la defensa dels drets dels infants”. També ha demanat que “no es culpabilitzi les mares per la situació que travessen els fills i filles per evitar que es produeixi una doble victimització i una vulneració dels seus drets”.
 
Els nens i nenes, pel fet de viure en un context de violència o ser testimonis de les agressions d’un home a una dona en l’àmbit familiar, poden patir greus conseqüències de desenvolupament i salut mental. També existeix el risc que els infants afectats puguin patir un estat de confusió que els dugui a normalitzar allò que estan observant o patint, existint el risc d’integrar els models violents de relació, en el cas dels fills, i de submissió i dependència, en el cas de les filles.
 
En la jornada celebrada aquest matí ha participat el neuropsiquiatra i psiquiatra infantil Jorge Barudy, i responsables dels serveis involucrats en l’atenció i recuperació d’aquests infants: Serveis d’intervenció Especialitzada, Serveis Tècnics de Punt de trobada, Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, Centres de Salut Mental Infantojuvenil, Equips d'assessorament i orientació i Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte. Així com representants de les entitats especialitzades  IReS, EXIL, Associació Catalana per la infància maltractada, Fundació Vicki Bernadet i Sicar Cat.