Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura valora positivament la recuperació de la tonyina vermella i defensarà l'increment de la quota per al sector pesquer de Catalunya

query_builder   20 novembre 2012 13:40

event_note Nota de premsa

Agricultura valora positivament la recuperació de la tonyina vermella i defensarà l'increment de la quota per al sector pesquer de Catalunya

 
Ahir va finalitzar la reunió de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic (ICCAT) que s’ha celebrat a la ciutat marroquina d’Agadir, i a la qual han assistit els representants dels Estats signataris de la Comissió: administració, sector pesquer, ONGs ecologistes i científics.
 
La principal conclusió de més d’una setmana de difícils negociacions és la valoració positiva de les conclusions de l’estudi efectuat pel Comitè Científic de l’ICCAT sobre l’efectivitat del pla de recuperació de la tonyina vermella, adoptat l’any 2006, obrien una porta a l’optimisme en quant a la possibilitat d’incrementar la quota per a la campanya de 2013.
 
Ens hem de felicitar perquè finalment ha estat així. Hi ho hem de fer per un doble motiu, per que les dures mesures de limitació de captures imposades durant els darrers anys han funcionat i  per què això ha permès que puguem parlar de recuperació dels estocs i possibilitar que per a la campanya del proper any puguem retornar a les 13.500 tones autoritzades l’any 2008, amb un increment de 600 tones respecte a la quota d’enguany (100 de les quals, han estat atorgades a Algèria).
 
A Agadir també s’ha aconseguit una altra de les reivindicacions del sector de l’encerclament de tonyina vermella del Mediterrani, desplaçar 10 dies l’inici anual de la campanya, permeten d’aquesta manera completar la posta de l’espècie en la zona més dient per a la seva reproducció. 
 
El Dept. considera que la feina feta durant els últims dos anys, amb la col·laboració i el ple suport del sector pesquer català, ha obtingut els resultats esperats de la cimera d’Agadir i , en aquest sentit, reclamarà que s’escolti la seva veu el que serà la segona part de les negociacions: el repartiment intern de la quota a nivell Espanya.
 
El DAAM seguirà defensant l’establiment d’una quota destinada principalment  als arts menors, que en aquests moments difícils necessiten recuperar unes captures de tonyina que complementin les seves pesqueres habituals,  i també la fixació d’una quota per a la pesca esportiva, un important motor de l’activitat turística i econòmica a les nostres costes.
 
En les setmanes properes, tots plegats, sector i administració, haurem d’anar a l’uníson per aconseguir de la Secretaria General de Pesca del Govern Central, un repartiment just i equitatiu de les noves quotes assignades per l’ICCAT.