Cultura

Els departaments de TES i Cultura signen actuacions de l'1% cultural amb Cedinsa per valor de 2,4 MEUR

query_builder   20 novembre 2012 14:16

event_note Nota de premsa

Els departaments de TES i Cultura signen actuacions de l'1% cultural amb Cedinsa per valor de 2,4 MEUR

  • El conveni empararà obres de restauració del patrimoni cultural a les comarques del Bages, Berguedà i Osona, per on transcorre la C-25, que la concessionària Cedinsa Eix Transversal té l’encàrrec d’ampliar
 
  • Aquestes actuacions donen compliment a la legislació, que estableix que la Generalitat ha de reservar en els pressupostos de les obres públiques una partida mínima de l'u per cent amb la finalitat d'invertir-la en el patrimoni cultural
 
 
Els departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura han signat avui amb Cedinsa Eix Transversal un conveni per tal de designar els projectes de rehabilitació del patrimoni cultural que es finançaran a càrrec de l’1% de les obres d’ampliació de la C-25 que duu a terme aquesta concessionària.
 
Els consellers de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder; i de Cultura, Ferran Mascarell; i el president de Cedinsa, Pedro María Maqueda de Anta, han signat el conveni.
 
En el transcurs de l’acte, el conseller Mascarell ha destacat que el conveni beneficiarà un conjunt important d’equipaments, jaciments, monestirs, esglésies, etc. de la comarca del Bages i del seu entorn: “Tindrem una notable aportació que farà possible que puguem donar contingut i futur a tota la riquesa patrimonial que tenim a la zona. La suma de mobilitat i bona conservació del patrimoni garanteix més que mai les possibilitats culturals, patrimonials i turístiques de la comarca”. 
 
El conseller Recoder ha ressaltat que l’Eix Transversal “té un impacte molt positiu pel territori perquè ha permès millorar les comunicacions entre territoris, però també ha tingut un efecte important sobre el patrimoni del país”. “Gràcies a la millora de les infraestructures posem al dia l’immens patrimoni que tenim al nostre país”, ha afirmat.
 
D’altra banda, el president de Cedinsa, Pedro María Maqueda de Anta, ha valorat positivament el conveni: “És la culminació d’una bona obra, com és l’Eix Transversal, que millorarà la cohesió territorial de Catalunya. És fantàstic col·laborar en lar rehabilitació d’edificis històrics”.
 
Els projectes de restauració afectaran béns d’interès històric, artístic i arqueològic ubicats en els entorns de la C-25, a les comarques del Bages, el Berguedà i Osona. Són aquests:
 
Municipi
Comarca
 
Element patrimonial
Intervenció
Cardona
Bages
Església de St. Vicenç
Restauració voltes i coberta
Manresa
Bages
Seu dels antics jutjats
Restauració
L’Estany
Bages
Església de Santa Maria
Projecte i restauració integral del claustre. Construcció d’accés i tancament del sobreclaustre
 
Viver i Serrateix
Berguedà
Monestir de Sta. Maria de Serrateix
Intervenció al conjunt del monestir
 
Calldetenes
Osona
Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes
Projecte i consolidació: cobertes, nau secundària, claustre i nau principal
 
Roda de Ter
Osona
Museu arqueològic de l’Esquerda - Antiga caserna de la Guàrdia Civil
Projecte museogràfic i adequació
 
Oristà
Osona
Jaciment de Puig ciutat           
Intervencions arqueològiques
 
Aquest conveni dóna compliment a la legislació sobre patrimoni cultural catalana, que estableix que l'Administració de la Generalitat ha de reservar en els pressupostos de les obres públiques una partida mínima de l'u per cent de la seva aportació amb la finalitat d'invertir-la en el patrimoni cultural i en la creació artística.
 
L’acord dóna compliment a les obligacions que preveu l’article 57 de la Llei del patrimoni cultural català i el Decret 175/1994, de 28 de juny, sobre l’u per cent cultural, especialment la previsió de la disposició addicional 1 d’acord amb la qual en determinats casos es poden subscriure convenis en virtut dels quals es precisin procediments alternatius per a l’u per cent cultural.
 
 
Els projectes de restauració
 
La canònica de Sant Vicenç de Cardona és un monument d’estil romànic del segle XI. Les actuacions que s’hi faran tenen com a objectiu consolidar les estructures de la volta i de la coberta.
 
En el cas  de l’Església de Santa Maria de l’Estany, d’estil romànic i gòtic, s’actuarà en el claustre, en el qual es durà a terme la restauració de tota la pedra. També s’està estudiant dur a terme actuacions al sobreclaustre.
 
Pel que fa el Monestir de Santa Maria de Serrateix, que presenta una estructura amb elements de diversos estils arquitectònics (romànic, gòtic, barroc i neoclassicista) es durà a terme intervencions en l’estructura i diverses reparacions puntuals que encara s’han de concretar. D’altra banda, la Casa del Vicari requereix assegurar tota la seva estructura.
 
Al Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes, d’estil renaixentista i gòtic tardà, s’hi faran actuacions a totes les cobertes, i accions a nivell estructural al claustre, així com diverses reparacions de caràcter general.
 
Al Museu arqueològic de l’Esquerda s’hi durà a terme al projecte museogràfic. L’actuació està pendent de valoració.
 
Finalment, al jaciment de Puig Ciutat, antic campament romà,  s’hi farà una excavació arqueològica per ampliar el coneixement històric d’aquest enclavament estratègic.
 
 
Nova seu de la Generalitat a la Catalunya Central
 
Un dels projectes que es beneficiaran de la signatura d’aquest protocol és la restauració dels antics jutjats de Manresa per tal de concentrar-hi les oficines territorials de diversos departaments, com ara Sanitat, Interior i el mateix TES, així com del delegat del Govern.
 
El projecte té un pressupost total estimat d’1,7 MEUR, dels quals 400.000 euros procediran de Cedinsa Eix Transversal en aplicació d’aquest conveni, i forma part de la iniciativa de l’Ajuntament de Manresa per tal de revitalitzar el nucli antic del municipi.
 
L’edifici, construït durant la segona meitat del segle XVII i remodelat als segles XIX i XX, és propietat de la Generalitat i consta com a Bé Cultural d’Interés Local al Catàleg de protecció del patrimoni històric.
 
 
El conveni
 
El conveni preveu que els tècnics del Departament de Cultura marcaran les directrius de les actuacions a realitzar en cada projecte. L’acord també contempla la creació d’una comissió de seguiment per al patrocini de les actuacions previstes en aquest conveni que estarà formada per dos representants del Departament de Cultura, un representant del Departament de Territori i Sostenibilitat i tres representants de Cedinsa.