Salut

L'objectiu és orientar als professionals sanitaris en el diagnòstic i el tractament de l'Esclerosi Múltiple

Es presenta la Guia de Pràctica Clínica per a l'atenció de les persones amb esclerosi múltiple

query_builder   23 novembre 2012 11:58

event_note Nota de premsa

L'objectiu és orientar als professionals sanitaris en el diagnòstic i el tractament de l'Esclerosi Múltiple

Es presenta la Guia de Pràctica Clínica per a l'atenció de les persones amb esclerosi múltiple

·         L’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) del Departament de Salut de Catalunya i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) han presentat aquest matí la Guia de Pràctica Clínica per a l’atenció de les persones amb esclerosi múltiple (EM).
 
·       La Guia dóna resposta a les preguntes més rellevants que es plantegen en la pràctica clínica diària pel que fa al diagnòstic i tractament de l’EM.
Aquest matí s’ha presentat la Guia de Pràctica Clínica per a l’atenció de les persones amb EM coincidint amb la reunió anual de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) a Barcelona.
 
La guia ha estat realitzada per l’AIAQS i el Cemcat, amb la participació de més de 80 especialistes catalans, espanyols i internacionals implicats en el maneig de la malaltia, així com representants de societats científiques i associacions de pacients. El document té com a objectiu orientar aquests professionals sanitaris en la presa de decisions i disminuir la variabilitat en l'atenció a les persones amb EM, una patologia que pateixen 8.000 persones només a Catalunya i gairebé 50.000 a tota Espanya. A més pretén proporcionar informació útil a pacients, familiars i cuidadors que els permeti conèixer els aspectes sobre diagnòstic i  tractaments disponibles i implicar-se de manera activa en el procés d'atenció de la seva malaltia.
 
La guia és la primera d’aquestes característiques al nostre entorn i inclou 120 recomanacions i 15 algoritmes de decisió que les integren per donar resposta a 20 preguntes rellevants que es plantegen en la pràctica clínica diària en l'atenció a persones amb EM. S'adreça a professionals de la neurologia, neurologia pediàtrica, neuroradiologia, infermeria neurològica, medicina familiar i comunitària, farmacologia clínica, neurorehabilitació, neuropsicologia, neurofisiologia i oftalmologia que estan implicats en el procés d'atenció a les persones amb EM. La guia aborda aspectes sobre diagnòstic, història natural i tractament modificador del curs de la malaltia, així com el tractament específic dels símptomes associats.
 
La major part del finançament procedeix d’una ajuda que ha rebut la Fundació Esclerosi Múltiple/Cemcat de l’empresa farmacèutica Novartis® en concepte de patrocini. Aquesta guia és independent de l’entitat finançadora que no ha participat en cap de les etapes del seu desenvolupament.
 
 
 
 
 
Sobre el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) 
El Cemcat és un centre de gestió compartida de l’Institut Català de la Salut (ICS) i la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) situat al recinte de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH). La dedicació principal del Cemcat són les malalties Neuroimmunològiques, més específicament l’Esclerosi Múltiple ), i el formen el Servei de Neurologia-Neuroimmunologia (HUVH) i la Unitat de Neurorehabilitació (FEM) amb més de 60 professionals especialitzats que donen servei a unes 4.000 persones amb EM. Els seus valors centrals es basen en l’excel·lència clínica, en la investigació i en la docència amb l’objectiu d’assolir la màxima qualitat de vida, en termes de salut, per a les persones amb EM i les seves famílies. www.cem-cat.org

Sobre l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS)
L’AIAQS és una empresa pública del Departament de Salut, adscrita al Servei Català de la Salut, que té per missió generar coneixement rellevant per contribuir a la millora de la qualitat, seguretat i sostenibilitat del sistema de salut, facilitant la presa de decisions als ciutadans, professionals, gestors i planificadors. www.aatrm.net