Protecció Civil

Protecció Civil activa les alertes per risc de nevades als Pirineus i per estat de la mar al nord est de Catalunya i fort vent arreu a cotes altes

query_builder   27 novembre 2012 13:25

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa les alertes per risc de nevades als Pirineus i per estat de la mar al nord est de Catalunya i fort vent arreu a cotes altes

 

  • La combinació dels fenòmens meteorològiques incrementarà el risc en general i caldrà seguir-ne l’evolució
 
  • Es demana extremar la precaució en la conducció i portar cadenes  en la zona afectada pel risc de nevades
 
  • Pel fort onatge, també es recomana a la població que no s’apropi als trencalls, esculleres, passejos marítims propers a on trenquen les onades i molls
 
  • Hi ha risc de fort vent en les zones altes de tot Catalunya, especialment a l’extrem sud i al Pirineu i Prepirineu. Cal reforçar la seguretat dels elements a l’exterior que es poden desprendre com decoracions nadalenques
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat les alertes per la situació meteorològica de risc que es produirà a partir de demà, quan confluiran fenòmens de nevades al Pirineu i Prepirineu, de mala mar a la costa est i de fort vent a cotes altes arreu del territori, especialment a Tarragona, Pirineu i Prepirineu, tot i que també amb menor probabilitat a comarques centrals i de la demarcació de Barcelona.
 
Des de Protecció Civil es demana a la població que prengui mesures d’autoprotecció en els llocs on els fenòmens es mostrin amb més intensitat, s’abstingui de qualsevol conducta imprudent i segueixi l’evolució de les previsions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació i dels comptes de twitter @meteocat del SMC i @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat, que informaran també si calgués prendre alguna mesura d’autoprotecció urgent.
 
Alerta del Pla NEUCAT per nevades:
 
S’ha activat l’alerta del pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades a partir d’aquest migdia i que poden ser significatives a les comarques dels Pirineus i Prepirineu, especialment durant el dia de demà.
 
La previsió és a les comarques de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà es pugui superar un gruix de 5 cm a cotes superiors a 600 m a partir d’avui. Demà s’estendrà el risc per nevades a totes les comarques dels Pirineus i Prepirineu i s’intensificarà a partir del migdia. A més, a la Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya s’incrementarà el perill de nevades, que serà alt.
 
Demà es preveu que, a causa del fort vent que afectarà l’Alt Empordà, es produeixi el fenomen del torb. Per aquest motiu, es recomana a la ciutadania conduir amb molta prudència per les vies afectades per la neu, i portar cadenes en cas que siguin necessàries. Cal revisar el bon estat del vehicle per la conducció d’hivern. Tot i ser zones avesades a les nevades, a casa cal revisar el bon estat dels serveis bàsics (aigua, gas, electricitat), sobretot dels elements de ventilació per la calefacció, per tal d’evitar intoxicacions. Disposeu dels aliments bàsics i medicaments que es puguin requerir. Consulteu els consells d’autoprotecció davant nevades al web: www.gencat.cat/interior/nevades
 
PLA INUNCAT (en alerta per estat de la mar)
 
Estat de la mar
 
Protecció Civil de la Generalitat també ha activat aquest matí l’alerta del pla per inundacions INUNCAT ateses les previsions de l’SMC de que hi hagi mar de fons del nord a partir d’aquest vespre amb onades superiors a 2,5 m (maregassa) a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà.
 
Demà les onades superaran els 4 m (mar brava) en aquestes dues comarques i la maregassa s’estendrà a la comarca de la Selva. És important recordar a la ciutadania el perill que comporta apropar-se als trencalls, esculleres i molls, ja que un cop de mar pot endur-se persones i béns dins l’aigua.  Cal extremar les precaucions en les activitats professionals en l’entorn marí i restringir les activitats de lleure fins que passi el perill.
 
Consulteu els consells d’autoprotecció: Consells d’autoprotecció per inundacions i aiguats.
 
Estat dels embassaments
 
Segons la informació facilitada per ENDESA, tant la presa de Torrassa com la de Borèn desguassen a 4 m3/s. Aquests nivells no suposen risc per a la població.
 
PLA PROCICAT PER VENTS (en alerta)
 
Degut a la previsió de fortes ratxes de vent, també s’ha activat l’alerta del pla de Protecció Civil PROCICAT basant-se en la informació emesa pel Servei Meteorològic de perill per vent, sobretot a cotes elevades. A partir de demà al matí, el vent començarà a bufar a les comarques del Pirineu i Prepirineu, de nord i oest amb ratxes que poden superar els 90 km/h, sobretot, a les zones altes. Al llarg del dia, el fort vent s’anirà estenent a les comarques del sud de Catalunya, sobretot Tarragona, i també a les centrals, incrementant-se la probabilitat i velocitat de les ratxes al nord del país.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments de els zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys, especialment llums de Nadal i altres elements decoratius de les festes nadalenques que puguin patir o causar danys fruit de les ventades. Tanmateix, la població ha d’assegurar o retirar els elements susceptibles de caure a la via que tingui en balcons o terrasses i reforçar la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre.
 
Consells d’autoprotecció per ventades