Protecció Civil

Protecció Civil: Es manté l'episodi de nevades al Pirineu i Prepirineu, mala mar a l'Empordà i fort vent a cotes altes

query_builder   28 novembre 2012 19:11

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Es manté l'episodi de nevades al Pirineu i Prepirineu, mala mar a l'Empordà i fort vent a cotes altes

 

  • Es manté la probabilitat de nevades al Pirineu i Prepirineu, on ja han deixat gruixos importants, com 40cm a Bonaigua (2.500m), 37cm a Boí (2.500m) i 36cm a Espot (2.600m) i Núria (1.900m). A partir de demà al matí s'aniran limitant al Pirineu Occidental
 
  • Des de Protecció Civil es segueix demanant molta prudència en la conducció i portar el vehicle a punt amb cadenes a les zones afectades
 
  • El risc de fort vent es manté a molt punts de Catalunya, especialment a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, Empordà, prelitoral central i de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. En general, cal reforçar la seguretat dels elements a l’exterior que es poden desprendre
 
  • El fort onatge, amb onades superiors als 4 metres d’alçada, també ha de seguir afectant l’Alt i Baix Empordà. Es recomana a la població que no s’apropi als trencalls, esculleres i passejos marítims on trenquen les onades
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté encara activades les alertes per risc de nevades, sobretot al Pirineu i Prepirineu; el fort vent a cotes altes a qualsevol punt del país; i mala mar als dos empordans.
 
Les previsions actualitzades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que les nevades poden afectar qualsevol punt de l’alt Pirineu i Aran i de Girona (comarques de la Garrotxa, Alt Empordà i Ripollès), sobretot al vessant nord. El llindar d’avís és que es poden superar els 5 cm a cotes superiors als 600 m i es poden produir gruixos significatius en alguns punts.
 
Des de l’inici de l’episodi s’han acumulat gruixos com 40 cm a Bonaigua (2.500m), 37 cm a Boí (2.500m) i 36 cm a Espot (2.600m) i Núria (1.900m).
 
De cara a demà les nevades es mantindran però quedaran restringides al Pirineu Occidental a partir del matí.
 
L'episodi de meteorologia adversa aniria remetent durant el dia de demà.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es demana a la població d’aquestes zones que extremin les precaucions, sobretot en la conducció, i que prenguin les mesures d’autoprotecció necessàries.
 
Es recomana també a la ciutadania conduir amb molta prudència per les vies afectades per la neu, i portar cadenes en cas que siguin necessàries. Cal revisar el bon estat del vehicle per la conducció d’hivern i disposar de roba d’abric i porta el mòbil carregat per si el vehicle queda atrapat i cal trucar al telèfon d’emergències 1-1-2. Especialment a les zones on les nevades són poc habituals, a casa cal revisar el bon estat dels serveis bàsics (aigua, gas, electricitat), i sobretot assegurar-se que els elements de ventilació per la calefacció no estan obstruïts, per tal d’evitar intoxicacions. Disposeu dels aliments bàsics i medicaments que es puguin requerir. Consulteu els consells d’autoprotecció davant nevades al web: www.gencat.cat/interior/nevades
 
 
Incidències viàries per neu
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquest moments és obligatori circular amb cadenes a causa de la neu a les carreteres C-142b a Baqueira-Pla de Beret, C-28 al Port de la Bonaigua, i BV-4031 a  Castellar de N’hug. Per la seva banda, es troba tallada a causa del gel la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal.  Es poden seguir les incidències viàries a través del compte de Twitter (@transit).
 
 
ALERTA PROCICAT PER VENT
 
Les fortes ratxes de vent s’han de mantenir encara les properes hores i demà dijous, amb la qual cosa també es manté activada l’alerta del pla de Protecció Civil PROCICAT.
 
Algunes de les ràfegues de vent més intenses han afectat avui municipis com: Portbou 174km/h; Castelló d'Empúries 118km/h; Vall de Boí (2.500 m altitud) 94km/h; Espot (2.500 m altitud) 97km/h; Mas de Barberans 101km/h; Montserrat (900 m altitud) 79km/h; Molló (1.400 m altitud) 104 km/h; El Perelló 100km/h i La Sènia 103km/h.
 
Les ventades poden afectar, principalment, tota la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran i les comarques del Solsonès i Berguedà (Catalunya Central); Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà (Girona), amb ràfegues que poden superar els 90 km/h. Les zones més afectades de la meitat sud del país són les cotes elevades de totes les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.
 
A la resta del territori el vent bufarà fort tot i que no es preveu que es superin els 90 km/h, en especial a les comarques del prelitoral central de Barcelona i part de l’àrea metropolitana i la Catalunya Central.
 
El Servei Català de Trànsit informa que cal circular amb prudència a causa del fort vent per algunes carreteres especialment del nord i sud del país, com la N-340 a Alcanar.
 
A partir de demà a la tarda el vent anirà quedant restringit a la zona de Terres de l’Ebre, Empordà i Pirineu.
 
Protecció Civil de la Generalitat segueix demanant als ajuntaments de els zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys, especialment llums de Nadal i altres elements decoratius de les festes nadalenques que puguin patir o causar danys fruit de les ventades. Tanmateix, la població ha d’assegurar o retirar els elements susceptibles de caure a la via que tingui en balcons o terrasses i reforçar la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre.
 
 
PLA INUNCAT (alerta per estat de la mar)
 
Protecció Civil de la Generalitat també manté en alerta el pla per inundacions INUNCAT ateses les previsions de l’SMC de que hi hagi mar brava amb onades superiors a 4 m a l’Alt i Baix Empordà, i amb menor perill d’afectació la Selva.
 
És important recordar a la ciutadania el perill que comporta apropar-se als trencalls, esculleres i molls, ja que un cop de mar pot endur-se persones i béns dins l’aigua. Cal extremar les precaucions en les activitats professionals en l’entorn marí i restringir les activitats de lleure fins que passi el perill.
 
En general cal limitar les activitats al mar i en tot cas extremar la prevenció.
 
Consulteu els consells d’autoprotecció: Consells d’autoprotecció per inundacions i aiguats.
 
 
Per seguir l’evolució de les previsions meteorològiques cal fer-ho a través dels mitjans de comunicació i dels comptes de twitter @meteocat del SMC i @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat, que informaran també si calgués prendre alguna mesura d’autoprotecció urgent.
 
 
 
Barcelona, 28 de novembre de 2012