Salut

1 de desembre, Dia Mundial contra la Sida

Els diagnòstics de VIH s'estabilitzen al voltant dels 600 nous casos a l'any

query_builder   29 novembre 2012 10:23

event_note Nota de premsa

1 de desembre, Dia Mundial contra la Sida

Els diagnòstics de VIH s'estabilitzen al voltant dels 600 nous casos a l'any

Durant l’any 2011 s’han notificat 633 noves infeccions.
 
Es confirma la tendència a l’estabilitat en el nombre de nous diagnòstics de la infecció.
 
Es detecta un increment de la infecció per relacions sexuals no protegides entre homes i en la població nouvinguda.
Durant l’any 2011 s’han notificat 633 noves infeccions a Catalunya, una xifra que es manté estable durant els darrers anys (684 l’any 2010). En aquests moments les noves infeccions afecten majoritàriament la població entre 25 i 44 anys. La taxa d’incidència actual és de 9,8 infeccions per cada 100.000 habitants.
 
Des de la posada en marxa del sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d’infecció pel VIH l’any 2001 i fins al 31 de desembre de 2011 s’han notificat 7.917 diagnòstics (el 85% en homes i el 15% en dones),  segons dades del CEEISCAT (Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya).
 
El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 34 milions de persones infectades a tot el món i 2,5 milions de noves infeccions durant el 2011. A Espanya, el nombre de persones infectades des de l’inici de l’epidèmia es calcula en 132.000 i durant l’any 2011 s’han declarat 2.097 nous casos.
 
Increment de la infecció per relacions sexuals no protegides
La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual amb un 86,9% dels casos (el 61% en relacions homosexuals i el 25,9% en relacions heterosexuals), seguida de la via endovenosa amb el 3,6% dels casos.
  
Entre els homes, la transmissió per via homosexual (període 2001-2011) és del 49,2% i supera la transmissió heterosexual que, en aquest període, és del 28,6%. En els darrers anys també ha augmentat el percentatge de nous diagnòstics entre la  població immigrant, que ha passat del 24,3% dels nous casos (2001) fins al 41% (2011), la majoria dels quals han adquirit la infecció en el nostre entorn.
 
 
 
 
Les intervencions preventives fan èmfasi en  l’educació afectivosexual
 
Les dades recollides indiquen que la via de transmissió sexual és la més freqüent i que hi ha una major afectació entre adults joves (25-39 anys). Per aquest motiu el programa “Salut escolar i comunitat” hi té un paper fonamental. L’educació afectivosexual està present en diferents àrees curriculars per tal d’afavorir el creixement personal i emocional dels alumnes així com el desenvolupament de la capacitat crítica i la iniciativa personal.
 
Per altra banda, també s’ha potenciat l’accés als preservatius: durant l’any 2011 se n’han distribuït 2.861.735 de forma gratuïta. A més, la instal·lació de màquines expenedores de preservatius a baix preu ha arribat fins a les 526 arreu de Catalunya, en llocs on hi ha més freqüentació de joves adolescents.
 
En els darrers anys s'ha observat un descens significatiu en el retard del diagnòstic de la infecció per VIH, que ha passat del 60% (2001) fins al 41% (2011). La proporció de casos que es diagnostiquen amb retard, entre les infeccions pel VIH, és superior entre els homes, entre el grup de transmissió heterosexual i entre les persones de més de 44 anys.
 
Iniciatives que han facilitat el diagnòstic són la introducció de les proves de lectura ràpida i els programes d’apropament per part de diverses ONG arreu de Catalunya. Una iniciativa més recent és l’oferta del test ràpid a 48 oficines de farmàcia de poblacions de les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Fins al 31 de juliol de 2012 s’han realitzat 6.133 tests, amb 63 persones reactives.
 
Campanya del Dia Mundial contra la Sida
 
Cada any, des del Programa per a la Prevenció i l’Assistència de la Sida de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut), s’elabora un comunicat conjunt que compta amb la col·laboració i adhesió tant d’entitats públiques com privades que hi volen expressar així la seva solidaritat.
 
Aquest any, sota el lema “Junts acabarem amb la sida”, es vol fer un èmfasi especial en els reptes pendents en l’abordatge d’aquesta infecció, com ara avançar en les mesures preventives, oferir un millor accés a la prova de detecció, garantir l’accessibilitat als serveis sanitaris de la població nouvinguda, afavorir el bon compliment terapèutic, fomentar la recerca de nous tractaments i de la vacuna, així com dirigir esforços a assolir els reptes en la reinserció social i laboral.

Per a més informació, consulteu el Canal Salut.
 PEr conèixer més dades  http://www.ceeiscat.cat/