Protecció Civil

Protecció Civil manté l'alerta del Pla INUNCAT pel mal estat de la mar a l'Alt i Baix Empordà

Protecció Civil desactiva les alertes per nevades i fort vent per la millora de les condicions meteorològiques i manté l'alerta pel mal estat de la mar

query_builder   29 novembre 2012 12:22

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'alerta del Pla INUNCAT pel mal estat de la mar a l'Alt i Baix Empordà

Protecció Civil desactiva les alertes per nevades i fort vent per la millora de les condicions meteorològiques i manté l'alerta pel mal estat de la mar

 
  • Amb tot, el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT es queda en prealerta pel fort vent als extrems nord i sud del país i es demana prudència sobretot als conductors que circulen per a N-340 entre Alcanar i Cambrils
 
  • Al llarg del dia disminueix el perill de nevades que es concentra fins les primeres hores de la tarda a la Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà 
 
  • Protecció Civil demana precaució ja que, tot i la desactivació de l’alerta, encara hi ha carreteres a les comarques dels Pirineus en què és obligatori circular amb cadenes
 
  • Pel que fa al fenomen de mala mar, Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del pla INUNCAT per la previsió d’onades superiors a 2,5 m (maregassa) a l’Alt i Baix Empordà
 
  • Es pot seguir l’evolució del fenomen al Twitter de l’SMC (@meteocat) i de Protecció Civil de la Generalitat (@emergenciescat)
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat aquest matí les alertes del Pla NEUCAT per risc de nevades i del Pla PROCICAT pel fort vent generalitzat. La rebaixa de la situació de risc es degut a la manca d’incidències i la millora de les condicions meteorològiques. Amb tot, el pla de Protecció Civil PROCICAT activat pel risc de ventades a cotes altes de tot el país es manté en Prealerta perquè encara hi ha perill de fort vent als extrems nord i sud de Catalunya.
 
PLA INUNCAT (alerta per estat de la mar)
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del pla per inundacions INUNCAT ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’estat de la mar i per les afectacions que se'n poden derivar. Al llarg del dia s’esperen mar de fons del nord amb onades superiors als 2,5 m (maregassa) a l’Alt Empordà i Baix Empordà. Aquest episodi anirà de baixa durant el dia i es preveu que acabi demà a primera hora.
 
És important recordar a la ciutadania el perill que comporta apropar-se als trencalls, esculleres i molls, ja que un cop de mar pot endur-se persones i béns dins l’aigua. També es demana prudència en les activitats professionals en l’entorn marí i restringir les activitats de lleure fins que passi el perill.
 
Consulteu els consells d’autoprotecció: Consells d’autoprotecció per inundacions i aiguats.
 
Estat dels embassaments
 
Segons la informació facilitada per Endesa, la presa de Borèn està desguassant 4 m/s, nivell que no suposa cap risc per la població.
 
DESACTIVACIÓ DE L’ALERTA PER NEU
 
Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el llindar de superació de 5 cm de gruix de neu a cotes superiors als 600 m es limita a les comarques de la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, fins a les 13 hores d’avui.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana a la ciutadania conduir amb molta prudència per les vies afectades per la neu, i portar cadenes en cas que siguin necessàries. Cal revisar el bon estat del vehicle per la conducció d’hivern i disposar de roba d’abric i porta el mòbil carregat per si el vehicle queda atrapat i cal trucar al telèfon d’emergències 1-1-2. En zones on les temperatures han baixat força, cal revisar el bon estat dels serveis bàsics dels habitatges (aigua, gas, electricitat), i sobretot assegurar-se que els elements de ventilació per la calefacció no estan obstruïts, per tal d’evitar intoxicacions. Disposeu dels aliments bàsics i medicaments que es puguin requerir. Consulteu els consells d’autoprotecció davant nevades al web: www.gencat.cat/interior/nevades
 
 
Incidències viàries per neu
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquest moments és obligatori circular amb cadenes a causa de la neu a les carreteres C-142b a Baqueira-Pla de Beret i la C-28 al Port de la Bonaigua (Alt Àneu). Hores d’ara es troba tallada a causa del gel la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal i està tallada per la neu la C-28 al Port de la Bonaigua (Naut Aran). 
 
PREALERTA PROCICAT PER VENT
 
Protecció Civil ha desactivat aquest matí l’alerta del pla de Protecció Civil PROCICAT per la millora general de les condicions meteorològiques, però manté la fase de Prealerta perquè encara hi ha risc de ratxes fortes de vent (75 km /h) als extrems nord i sud del país.
 
Segons les dades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya, es redueixen les comarques afectades pel vent, que són les del Pirineu i Prepirineu, el Baix Ebre i el Montsià. Avui ha disminuït el perill i es preveu que aquestes condicions vagin millorant al llarg del dia fins a la finalització de l’episodi a primera hora de demà.
 
El vent bufarà del nord i oest i les ratxes màximes (75 km /h) es produiran a les cotes més elevades.
  
Protecció Civil de la Generalitat segueix demanant als ajuntaments de els zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys, especialment llums de Nadal i altres elements decoratius de les festes nadalenques que puguin patir o causar danys fruit de les ventades. Tanmateix, la població ha d’assegurar o retirar els elements susceptibles de caure a la via que tingui en balcons o terrasses i reforçar la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre.
 
Consells d’autoprotecció per ventades: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Des de l‘inici de l’episodi i fins a les 9 hores d’aquest matí, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 43 trucades per incidents relacionats amb el vent i 7 trucades relacionades amb la neu. No hi ha hagut cap incidència destacable.
 
 
Es pot seguir l’evolució del fenomen a través dels comptes de Twitter de l’SMC (@meteocat) i de Protecció Civil de la Generalitat (@emergenciescat).