Protecció Civil

Protecció Civil: Consells a l'hora d'utilitzar calderes, escalfadors i generadors elèctrics per evitar accidents

Coincidint amb la baixada de les temperatures cal anar amb molt de compte amb els accidents per mala combustió d'escalfadors i aparells de calefacció

query_builder   30 novembre 2012 10:04

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Consells a l'hora d'utilitzar calderes, escalfadors i generadors elèctrics per evitar accidents

Coincidint amb la baixada de les temperatures cal anar amb molt de compte amb els accidents per mala combustió d'escalfadors i aparells de calefacció

 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), coincidint amb la baixada de les temperatures, vol fer un recordatori a la ciutadania sobre el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència del deficient funcionament dels sistemes de calefacció, que poden derivar en ferits greus o fins i tot en la mort.
 
 • En alguns casos la deficient ventilació o la mala combustió de les calderes, estufes de gas, de llenya, de carbó o d’altres elements de combustió, genera monòxid de carboni, un gas tòxic.

 

 • En altres casos, l’absència de ventilació a les estances incrementa la presència de diòxid de carboni i pot generar asfíxia per manca d’oxigent suficient a l’aire.

 

 • En ambdós casos, es pot evitar garantint una bona ventilació i un bon estat del sistema de calefacció
 
Recordeu que cal tenir especialment cura a principis de temporada d’hivern i a segones residències quan es posen en marxa els sistemes de calefacció els caps de setmana o períodes festius i fa molt temps que estan sense ús.
 
Aquest tipus d’accidents no es poden anticipar adequadament per evitar l’asfíxia o intoxicació, ja que els gasos no es poden detectar amb facilitat per motiu de ser inodors, incolors i no irritants.
 
Un dels principals riscos és la falta de manteniment adequat dels sistemes i equips de calefacció i també l’obstrucció dels elements de ventilació (obertures que permetin la circulació de l’aire). A més dels manteniments reglamentaris i d’evitar la manipulació indeguda de la instal·lació, els principals elements que cal considerar són el bon estat de:
 
 • Punts i reixetes de ventilació (no obstruir mai, ni parcialment).
 • Calderes de gas (qualsevol tipus) o de gasoil.
 • Brases o estufes de carbó, llenya, gas, o qualsevol que suposi flama o combustió.
 • Xemeneies que cremen llenya, xemeneies decoratives, cremadors de troncs a gas o qualsevol estufa en espais no ventilats.
 • Barbacoes o similars.
 • Assecadores de roba a gas.
 • Forns d'oli, fusta, gasolina o carbó.
 • Cuines, sobretot de gas butà o gas natural.
 • Escalfadors d'aigua, de piscina o de jacuzzi.
 • Fums que puguin entrar a l’habitatge resultat de combustions a l’exterior (grup electrogen a l’exterior, fums d’un vehicle...).
 
Recordi que una alteració de la forma i color habitual de la flama dels artefactes pot ser símptome d’una deficient combustió. Si veieu una flama poc consistent i sorollosa, amb puntes groguenques i que s’ennegreix l’aparell, us pot donar a entendre que la caldera està fent una combustió deficient.
 
Molts dels accidents es produeixen a la nit i matinada, per aquest motiu:
 
 • Mai no aneu a adormir deixant una caldera o escalfador a gas encès si l'aparell no té ventilació cap a l’exterior.

 

 • No deixeu en funcionament un braser o estufa de llenya, carbó o similar en una habitació completament tancada: mantingueu una porta, reixeta o una finestra amb una obertura suficient per fer circular aire.
 
 
 
Quins són els símptomes de la intoxicació per monòxid de carboni?
 
Els símptomes de la intoxicació per monòxid de carboni poden assemblar-se a altres condicions o problemes mèdics. Davant de sospites d'intoxicació, s'han d'obrir les portes i finestres, retirar la persona de l'ambient fins a un punt ventilats i trucar al telèfon d’emergències 112.
 
 
Amb caràcter general els símptomes poden ser.
- Maldecap.
- Mareig.
- Debilitat.
- Nàusea i vòmit.
- Batecs del cor ràpids.
- Falta d'alè.
- Convulsions.
- Desorientació o visió borrosa.
- Pèrdua del coneixement.
- Fallada respiratòria.
 
 
 
 
Revisar els artefactes a gas i els sistemes de ventilació associats, així com mantenir els ambients ventilats són la millor pràctica per a la seva seguretat i evitar un accident!