Territori

La renovació dels espais públics històrics clou el cicle de Debats del patrimoni

query_builder   30 novembre 2012 13:22

event_note Nota de premsa

La renovació dels espais públics històrics clou el cicle de Debats del patrimoni

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha clausurat avui la darrera jornada del cicle de Debats del patrimoni que impulsa el Departament per tal de difondre l’experiència adquirida durant anys de rehabilitació de nuclis antics. La jornada d’avui s’ha centrat en els plans d’intervenció i millora dels espais públics històrics, amb l’anàlisi de les actuacions a la Part Alta de Tarragona i al nucli antic de Navata.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat desenvolupa una política d’intervenció en l’espai públic i el patrimoni històric i arquitectònic per tal de vetllar per la seva conservació, rehabilitació i posada en valor en el marc de les actuals viles i ciutats.
 
Aquests anys de treball continuat han generat una política de qualitat en la intervenció, basada en els principis generals següents:
 
  • Tractar el conjunt de Catalunya com una unitat cultural.
 
  • Actuar sobre espais d’ús i propietat pública i considerar els ajuntaments com els interlocutors de les necessitats de la ciutadania.
 
  • Realitzar un treball continu d’estudi per a la millora de les intervencions en coordinació amb les diferents institucions i organismes implicats.
 
  • Entendre la intervenció com la recerca de la identitat de cada indret, prenent com a base l’evolució històrica de l’element patrimonial.
 
  • Vetllar perquè el patrimoni rehabilitat s’incorpori a la vida pública dels nuclis històrics, de manera adequada als seus nous usos i funcions.
 
És per això que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat els “Debats de Patrimoni” en diverses jornades, entre els mesos d’abril i novembre d’enguany. L’objectiu ha estat difondre els criteris d’intervenció en els centres històrics, mitjançant l’exposició i el debat de casos concrets.
 
Les intervencions a Navata i la Part Alta de Tarragona
 
Cadascuna d’aquestes jornades ha permès debatre la rehabilitació d’un element de l’espai públic. En la que ha tingut lloc avui s’han examinat els plans de renovació i millora de l’espai públic històric mitjançant l’anàlisi de diverses intervencions, com ara les dels municipis de Figuerola d’Orcau, Tivissa, Horta de Sant Joan, Olius i, especialment, Tarragona i Navata.
 
Pel que fa a Navata, el seu nucli antic va sorgir al voltant de l’hospital dels pobres, fundat a mitjans del segle XIII. En primer lloc, es va reurbanitzar la plaça de l’Escultor Casamort, un espai públic trapezoidal resultant del buidat d’una illa. La rehabilitació del nucli històric va abastar l’àmbit de la plaça de la Vila , el carrer Gran i el carrer Pare Planes. Va consistir en la reordenació dels serveis d’infraestructures i una nova pavimentació contínua de l’espai, seguint uns criteris uniformes coherents amb la història del nucli.
 
A Tarragona es va executar una important operació de revitalització de la Part Alta de la ciutat, considerada com el seu centre històric. L’estructura de la ciutat monumental romana, organitzada en les tres terrases o Recintes —el Circ, el Forum Provincial i la zona de Culte—, ha perviscut a través del temps, mantenint el seu paper urbanístic i històric. Mitjançant els diferents paviments, es van voler diferenciar les zones i elements de la ciutat romana, tant per la millora funcional i de serveis i dels seus espais, com per oferir una lectura pedagògica de l’evolució i valors històrics de la ciutat.
 
Els debats precedents han estat centrats en la recuperació de places, en les intervencions en edificis existents de valor patrimonial per a usos públics, en els entorns monumentals vinculats a centres històrics i en les intervencions en centres històrics entesos com a projectes globals.
 
Al llarg d’aquestes jornades s’han posat sobre la taula les intervencions realitzades en municipis com Oliana, Cervera, Tremp, Granollers, Verdú,Torelló, Lleida, Girona, Banyoles i Bàscara.
 

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 359

Imatge de Navata

Imatge de Navata
JPG | 2263

Imatge de Tarragona

Imatge de Tarragona
JPG | 99