Justícia, Drets i Memòria

El Programa Compartim de Gestió del coneixement del Departament de Justícia celebra el seu setè aniversari amb una jornada dedicada a les comunitats de pràctica al CEJFE

El Programa promou l'aprenentatge per l'intercanvi d'experiències i la compartició de bones pràctiques

query_builder   3 desembre 2012 16:14

event_note Nota de premsa

El Programa Compartim de Gestió del coneixement del Departament de Justícia celebra el seu setè aniversari amb una jornada dedicada a les comunitats de pràctica al CEJFE

El Programa promou l'aprenentatge per l'intercanvi d'experiències i la compartició de bones pràctiques

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) del Departament de Justícia va celebrar  la VII Jornada Compartim, que aquest any ha estat dedicada a les comunitats de pràctica madures, després de sis anys de treball amb aquesta metodologia, amb l'objectiu també d'aprofundir en les noves perspectives d’aquesta eina que es pot aplicar per a la millora de les administracions públiques.
.
La comunitat de pràctica és un grup de treball col·laboratiu de professionals que es reuneixen per posar en comú els seus coneixements i experiències sobre temes molt definits de la seva feina diària. Aquestes comunitats funcionen amb reunions presencials i interaccionant per mitjà de la xarxa amb la coordinació d’un e-moderador.
 
El Departament de Justícia és pioner des de fa uns anys en la gestió del coneixement i la pràctica del treball col·laboratiu amb el Programa Compartim, que s’ha aplicat a diferents àmbits de la judicatura i de la feina als centres penitenciaris.
 
La Jornada es va organitzar al voltant de sis tallers corresponents als diferents itineraris, que, en la seva evolució, segueixen les agrupacions en treball col·laboratiu, i que van des de la integració natural en l’organització -després d’un temps de funcionament, ja sigui degut a l’èxit aconseguit per aquesta comunitat o pel seu fracàs; al funcionament més pragmàtic de comunitats que assumeixen projectes aplicats com a grups de millora i innovació, passant per les comunitats de pràctica més ortodoxes, caracteritzades per l’alta interacció dels que intervenen, units i identificats per la seva pràctica professional.
 
Als tallers es van donar a conèixer experiències diverses, com ara la de la comunitat de pràctiques dels monitors artístics de centres penitenciaris, la de biblioteques judicials, la de juristes de centres penitenciaris, o la de psicòlegs del servei d’assessorament tècnic penal. La Jornada va comptar amb la col·laboració de professionals externs i hi van assistir més d’un centenar de persones, entre ells membres d’altres administracions públiques que estan posant en marxa programes amb aquesta metodologia.
 
La conferència inaugural de la VII Jornada Compartim Què fem amb les CoP madures?  va ser a càrrec del psicòleg social Virginio Gallardo, que va parlar de com les CoP es converteixen en el centre de l’organització, i del professor d’habilitats directives de la Universitat Abat Oliva CEU de Barcelona, Gabriel Ginebra, autor del llibre El japonés que estrelló el tren para ganar tiempo. Por qué nos volvemos incompetentes y cómo gestionarlo.
`