Protecció Civil

Protecció Civil manté l'alerta per fort vent, que afectarà arreu excepte la Plana de Lleida i les comarques del nord-est

query_builder   4 desembre 2012 13:10

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'alerta per fort vent, que afectarà arreu excepte la Plana de Lleida i les comarques del nord-est

 

  • El vent bufarà de component oest, i les ratxes podran superar els 90km/h sobretot a zones elevades

 

  • La previsió indica que l’episodi de forts vents s’amplia al Pirineu i Prepirineu Central i Occidental

 

  • Es recomana assegurar o retirar els elements de balcons o terrasses susceptibles de caure a la via pública, i circular amb prudència
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT ja que es mantenen les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per avui i demà de fortes ràfegues de vent, de component oest amb màximes de 90 km/h, sobretot a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, a la Catalunya Central, Lleida i el sud de l’Àrea metropolitana de Barcelona. Respecte a les previsions anteriors s’afegeixen a la previsió de fort vent les comarques del Pirineu i Prepirineu central i occidental.
 
Les comarques on el vent pot ser més intens avui són:
 
- Terres de l’Ebre: Terra Alta (probabilitat més alta); Montsià, Baix Ebre i Ribera d’Ebre
- Tarragona: Priorat, Alt Camp i Conca de Barberà (prob. Més alta); Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès
- Lleida: Segarra (probabilitat més alta); Garrigues, Urgell, Segrià i Pla d'Urgell
- Catalunya Central: Anoia (probabilitat més alta), Bages, Berguedà i Solsonès
- Barcelona: Alt Penedès (probabilitat més alta) i Garraf
- Girona: Ripollès
- Alt Pirineu i Aran: Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Vall d’Aran
 
 
Les ratxes màximes s'assoliran sobretot a zones elevades. Al Pirineu i Prepirineu es poden superar els 90 km/h a partir dels 1.500 metres a la Val d'Aran i dels 2.000 metres a la resta de comarques.
 
Fins al moment es té constància que s’han superat els 90 km/h a les poblacions de l’Albiol, Montblanc i Prades (comarques de la Conca de Barberà i Baix Camp). Tot i així, no s’han registrat incidències importants a cap municipi de Catalunya.
 
De cara a demà les previsions seran similars a les d’avui, i el vent podrà afectar qualsevol punt de Catalunya excepte el pla de Lleida i el terç nord-est del país.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments de les zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys. Tanmateix, la població ha d’assegurar o retirar els elements susceptibles de caure a la via que tingui en balcons o terrasses i reforçar la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre. Cal extremar la precaució en els treballs elevats a l’exterior, en la conducció i en general en les activitats d’oci o laborals en zones de muntanya o cotes elevades de les comarques afectades. Veieu els consells en aquest enllaç: Consells d’autoprotecció per ventades
 
 
Tanmateix cal tenir molta precaució en la conducció. El Servei Català de Trànsit (SCT) recomana per a la conducció amb vent intens:
 
·        Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 
·        En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 
·        Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 
·        Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
 
 
Barcelona, 4 de desembre de 2012
 
 
`