Cultura

El conseller de Cultura en funcions recorda Andreu Alfaro com "un dels grans de la nostra cultura comuna"

query_builder   14 desembre 2012 14:06

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura en funcions recorda Andreu Alfaro com "un dels grans de la nostra cultura comuna"

El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la mort de l’escultor Andreu Alfaro i l’ha recordat com “un dels grans de la nostra cultura. Gran creador, avantguardista i renovador de l’escultura, Alfaro ha estat un home de talla internacional que ha tingut un paper cabdal a l’hora d’introduir la modernitat en les nostres arts”.
 
“Amic de molts dels grans artistes catalans de la segona meitat del segle XX, Alfaro ha estat decisiu a l’hora de configurar el nostre imaginari cultural i col·lectiu, els nostres referents urbans, el nostre simbolisme com a país. Els catalans el recordarem com una figura principal de la nostra cultura nacional”.
 
“Ha estat un dels grans de la cultura valenciana, i ha estat un dels grans de la nostra cultura comuna, un artista que constitueix un símbol per a les reivindicacions nacionals de tots aquells que han pensat en termes de Països Catalans."
 
“L’obra d’Alfaro està clarament imbricada amb els sentiments més arrelats d’una societat que estava coartada de llibertats, va constituir una plataforma que la gent sentia com a pròpia per a proclamar una denúncia social. Tant la seva figura com el simbolisme de les seves obres han esdevingut una icona per a molta gent que identifica la seva manera de fer amb el desig de llibertat i de democràcia.”
 
“Profundament vinculat amb Catalunya, l’obra d’Alfaro es pot resseguir a través de les múltiples obres que al llarg de les darreres dècades han donat personalitat al paisatge urbà de Catalunya, i amb especial incidència, al paisatge de Barcelona. La fecunda creativitat de l’escultor i la seva llarga trajectòria l'han portat a realitzar innombrables escultures públiques que han esdevingut un pont afectiu entre el nostre país, el nostre entorn i l’artista valencià.”
 
Reconeixements

L’any 1982 l’escultor valencià va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. L’any 2008, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi l’elegí Membre d’Honor.
 
El 1983, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzà una exposició retrospectiva d’Andreu Alfaro en l’antic Mercat del Born de Barcelona, comissariada per Tomàs Llorens.