Oficina del President

Andreu Alfaro (fotografia ACN)

Comunicat del president Mas amb motiu de la mort de l'escultor Andreu Alfaro

query_builder   14 desembre 2012 17:35

event_note Nota de premsa

Comunicat del president Mas amb motiu de la mort de l'escultor Andreu Alfaro

  • "Va ser un artista compromès amb la llengua i la cultura que compartim Catalunya i el País Valencià"
Andreu Alfaro (Fotografia ACN)
Andreu Alfaro (Fotografia ACN)
Ens ha deixat Andreu Alfaro i Hernández (València 1929-2012), un dels escultors avantguardistes contemporanis més singulars. D’origen valencià, va estar estretament vinculat amb Catalunya, on es troben bona part de les seves obres, algunes tan emblemàtiques com la Columna Olímpica (1992), situada davant del port olímpic de Barcelona, o les característiques columnes de granit que decoren el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Va ser un artista compromès amb la llengua i la cultura que compartim Catalunya i el País Valencià, i es va relacionar amb artistes i creadors catalans i valencians. Entre els seus amics es trobaven l’escriptor Joan Fuster i el cantant Raimon, a qui va dedicar l’escultura “La veu d’un poble”. El cantant de Xàtiva li va correspondre dedicant-li la cançó “Andreu, amic” , on el definia com a “torsimany de metalls d'on ha vingut la força i la vida que retrobem en la teua escultura” i deia d’ell que arribava "on la paraula es trenca”.
 
La seva llarga trajectòria i la seva fecunda creativitat s’han manifestat especialment en obres de gran format que podem admirar a diferents punts del nostre territori, com Barcelona, Banyoles, Vic, Tàrrega o Terrassa. Les seves creacions, que van renovar el concepte tradicional d’escultura, van arribar a museus d’arreu del món.
 
Entre d’altres guardons, Andreu Alfaro va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, l’any 1982, i el Premi Alfons Roig de la Diputació de València, el 1991. L’any 2008 va ser escollit membre d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.