La col·laboració dels Agents Rurals amb el Departament de Cultura ha suposat augmentar en 600 elements les llistes de bens immobles de les demarcacions de Barcelona i de la Catalunya Central, on s’ha portat a terme la primera fase de la col·laboració. La introducció d’aquests béns a la base de dades del Departament de Cultura, permetrà poder-los estudiar, difondre i protegir. Avui la Direcció General del Patrimoni Cultural i el Cos dels Agents Rurals han portat a terme la primera reunió de seguiment de les feines realitzades des de la signatura del protocol.
La tasca dels Agents Rurals ha consistit en la recollida sistemàtica d’informació (localització, fotografies, altres denominacions, informació històrica, entitats i estudiosos, etc.) que s’ha concretat en una fitxa d’inventari consensuada entre les dues direccions generals. La situació d’aquests elements en el mapa permetrà millorar la gestió i planificació del territori a més de donar a conèixer i posar en valor l’arquitectura popular.
Els elements inventariats responen a quatre tipologies de l’arquitectura rural, que no estaven prou representats a l’Inventari del Patrimoni Cultural Català: els pous de glaç, els molins fariners, els forns de calç i les rajoleries.
Un cop finalitzada la primera fase amb les demarcacions de Barcelona i Catalunya Central, s’ha iniciat el treball de camp a la resta de Catalunya. En les demarcacions de Lleida, Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre, ja s’han iniciat els treballs de recollida de dades per part dels Agents Rurals i en els propers mesos s’incorporaran a l’Inventari.
La col·laboració entre els agents rurals i la Direcció General del Patrimoni Cultural es va formalitzar el passat mes de febrer amb la signatura d’un protocol entre el Departament de Cultura i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. El protocol té l’objectiu de conèixer i protegir el Patrimoni Cultural Immoble Català i determina, el procediment i les condicions d’accés del cos dels Agents Rurals a les dades de l’Inventari sobre el Patrimoni Cultural Català, mitjançant l’extranet eGIPCI (extranet de Gestió Integral del Patrimoni Cultural Immoble). L’extranet és un projecte de la Direcció General del Patrimoni Cultural que consisteix en un sistema únic i centralitzat de consulta en línia sobre l’Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya.
L'Inventari del Patrimoni Immoble de Catalunya treballa de forma continua per oferir informació actualitzada del patrimoni d'arreu de Catalunya. S'hi inclouen edificis i construccions d'interès artístic, arquitectònic o històric, elements arquitectònics aïllats, petits conjunts i nuclis d'interès històric-artístic, jaciments arqueològics, tant de caràcter monumental com popular i tradicional.
El protocol signat enceta una política d’obertura i col·laboració amb altres institucions en l’elaboració del nou model d’Inventari, en el qual s’està treballant darrerament.
El Departament de Cultura i el Departament d’Interior, van signar un protocol similar que facilita al cos dels Mossos d’Esquadra la vigilància i protecció del patrimoni cultural.