Drets Socials

Benestar Social i Família ha tramitat més de 46.000 informes d'estrangeria per acreditar la integració social o l'adequació de l'habitatge

query_builder   18 desembre 2012 18:03

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família ha tramitat més de 46.000 informes d'estrangeria per acreditar la integració social o l'adequació de l'habitatge


Més de la meitat dels expedients són per sol·licitar l’arrelament social, pas previ indispensable per obtenir el primer permís de residència
 
Avui se celebra el Dia Internacional del Migrant
 
El Departament de Benestar Social i Família ha gestionat, des de l’entrada en vigor del reglament de l’última reforma de la Llei orgànica sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya fins a principis de desembre de 2012, un total de 46.130 expedients d’estrangeria en virtut de les noves competències assumides per la Generalitat. La majoria han estat d’arrelament social (55 %), seguits pels de reagrupament familiar (33,4), renovació de residència per reagrupament familiar (9,5) i renovació de residència temporal (1,9).
 
La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General per a la Immigració i en col·laboració estreta amb els ens locals, acredita el grau d’integració de les persones estrangeres que volen accedir a l’arrelament social, una figura indispensable per obtenir el primer permís de residència. També certifica l’esforç d’integració que fan els sol·licitants de renovació de residència temporal, així com l’adequació de l’habitatge en els casos de sol·licitud de reagrupament familiar.
 
Fins a un 96,6 % dels informes que acrediten la idoneïtat o no de les sol·licituds ja han estat emesos pel Departament de Benestar Social i Família, que els envia a la Subdelegació del Govern espanyol perquè els tingui en consideració a l’hora de facilitar les autoritzacions. Dels informes emesos (44.556) la gran majoria han estat en sentit favorable (87,4 %). Els casos desfavorables (7,3 % sense comptar duplicats o desistiments) s’han degut principalment al desconeixement d’una de les dues llengües oficials (en el cas del tràmit d’arrelament social i de renovació de residència temporal) i a l’existència d’habitatges sobreocupats (en el cas del tràmit de reagrupament familiar i renovació de reagrupament).
 
Coincidint amb el Dia Internacional del Migrant, el conseller de Benestar Social i Família en funcions, Josep Lluís Cleries, ha destacat que “a Catalunya la convivència entre població autòctona i les persones immigrades és sòlida, perquè està construïda sobre pilars forts, pilars que resulten de la suma de dos esforços: l’esforç d’acollida per part d’uns i l’esforç d’integració per part dels altres”.
 
Tanmateix, ha afegit, “l’acollida passa per compartir els nostres valors, les nostres tradicions i la cultura pròpies de Catalunya i un dels nostres bens més preuats: la nostra llengua”. D’altra banda, ha insistit, “la integració passa per tenir la voluntat de conèixer i fer seus aquests valors, tradicions i cultura. La suma dels dos esforços dóna com a resultat una societat integradora i de cohesió com és la nostra”.
 
Dia Internacional del Migrant
El 4 de desembre de 2000 l’Assemblea General de les Nacions Unides, tenint en compte l’important i creixent nombre de persones migrants al món, va proclamar el 18 de desembre com el Dia Internacional dels Migrants. Deu anys abans, el 18 de desembre de 1990, la mateixa Assemblea havia adoptat la Convenció Internacional sobre la Protecció dels Drets de Tots els Treballadors Migrants i Llurs Familiars.
 
Aquesta convenció, que representa un dels instruments de reconeixement i garantia de drets més importants per a persones immigrades, no ha estat ratificada encara per cap dels estats membres de la Unió Europa. Pel que fa a l'Estat espanyol, s’han formulat de moment sense èxit diverses peticions demanant aquesta ratificació, incloent-hi dues resolucions del Parlament de Catalunya. En aquest enllaç es pot consultar el llistat de països que l’han ratificat.