IDESCAT

Producte interior brut de Catalunya (PIB). 3r. trimestre del 2012

L'economia catalana decreix un 1,6% interanual al tercer trimestre del 2012

La variació intertrimestral és -0,3%, tres dècimes menys intensa que al trimestre anterior

query_builder   21 desembre 2012 11:46

event_note Nota de premsa

Producte interior brut de Catalunya (PIB). 3r. trimestre del 2012

L'economia catalana decreix un 1,6% interanual al tercer trimestre del 2012

La variació intertrimestral és -0,3%, tres dècimes menys intensa que al trimestre anterior

El producte interior brut de Catalunya ha registrat un descens interanual de l’1,6% al tercer trimestre del 2012, dues dècimes inferior del que es va observar en el període precedent (-1,4%). Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la reducció de la demanda interna (-3,3%) i l’aportació positiva del sector exterior (1,5%), situació habitual dels darrers trimestres a Catalunya i a d’altres països de la Unió Europea, han estat menys intenses que el segon trimestre d’aquest any.
 
A Espanya la disminució del PIB ha estat la mateixa que a Catalunya (-1,6%), mentre que al conjunt de la Unió Europea l’economia decreix un 0,4% interanual. La variació intertrimestral del PIB de Catalunya ha estat de -0,3%, tres dècimes millor que la del trimestre anterior (-0,6%). Al conjunt de la Unió Europea ha estat del 0,1% i a Espanya del -0,3%.
 
En el cas de la demanda interna, tant el consum de les llars, de les administracions públiques com la formació bruta de capital evolucionen de forma negativa, però menys que el trimestre anterior. Les llars minoren la seva despesa un 1,5% interanual, les administracions públiques un -2,6% i la despesa en capital un -9,1%. Part d’aquest efecte es pot atribuir a un efecte calendari derivat de l’augment impositiu de l’IVA.
 
Quant al sector exterior de Catalunya, s’observa un alentiment de les exportacions similar al del conjunt de la UE, de disminució progressiva des de l’any 2010. Aquest tercer trimestre han augmentat un 2% interanual, en especial pel dinamisme del consum dels estrangers en el territori (creixen un 2,4%), ja que les exportacions de béns i serveis tenen una evolució més moderada (1,9%). Les importacions disminueixen un 5,9% i es mantenen en taxes interanuals negatives des de mitjan 2011.
 
L’anàlisi des de l’òptica de l’oferta mostra que el tercer trimestre tots els sectors presenten taxes negatives. El sector industrial disminueix un 2,7% interanual i accentua el resultat que havia obtingut el trimestre anterior (-1,3%). L’activitat en la construcció disminueix un 6,8%. En el cas dels serveis, l’activitat baixa un 0,7% interanual.

1  

Fitxers adjunts

NPpibt20123

NPpibt20123
PDF | 86