Cultura

34 editors voluntaris de la Biblioteca de Catalunya amplien 200 articles de la Viquipèdia sobre personalitats i organismes catalans

query_builder   28 desembre 2012 11:01

event_note Nota de premsa

34 editors voluntaris de la Biblioteca de Catalunya amplien 200 articles de la Viquipèdia sobre personalitats i organismes catalans

  • La iniciativa vol contribuir a internacionalitzar el patrimoni i la cultura catalana a Internet a través de l’enciclopèdia de contingut lliure
 
  • S’han millorat, entre d’altres, les pàgines de la Viquipèdia dedicades a Isaac Albéniz, Robert Gerhard, Enric Granados, Manuel Blancafort, Xavier Cugat, Coral Sant Jordi, Mercè Llimona, Josep M. Madorell, Ismael Smith, Tísner, Néstor Luján, l’Arxiu de Ràdio Barcelona, Alicia Larrocha, Conxita Badia, Àngel Zuñiga i Joan Maragall
 
  • A partir del 2013 es crearan articles nous sobre documents singulars de la cultura catalana i de creadors rellevants dels quals la Biblioteca de Catalunya en custodia el fons
Un grup de 34 editors voluntaris de l’equip de treball de la Biblioteca de Catalunya ha iniciat un pla de col·laboració amb la Viquipèdia per ampliar continguts i referenciar enllaços en les versions catalana, castellana i anglesa de l’enciclopèdia de contingut lliure. La primera fase d’aquest pla ha permès ampliar, esmenar i referenciar més de 200 articles de personalitats i organismes rellevants.
 
Entre les pàgines de la Viquipèdia millorades hi ha, entre d’altres, les dedicades a Isaac Albéniz, Robert Gerhard, Enric Granados, Manuel Blancafort, Xavier Cugat, Coral Sant Jordi, Mercè Llimona, Josep M. Madorell, Ismael Smith, Tísner, Néstor Luján, l’Arxiu de Ràdio Barcelona, Alicia Larrocha, Conxita Badia, Àngel Zuñiga i Joan Maragall.
 
Els objectius d’aquesta iniciativa són:
 
  • Incrementar els continguts catalans de qualitat de la Viquipèdia en català, castellà i anglès.
  • Internacionalitzar el coneixement de la cultura catalana.
  • Fer visible els fons i l’activitat de la Biblioteca de Catalunya a través d’una eina intensament utilitzada per tot tipus d’usuari.
  • Atreure els usuaris de la Viquipèdia cap als tresors patrimonial que la Biblioteca de Catalunya posa a disposició dels investigadors.
 
En la segona fase, a partir del 2013, es continuarà amb aquesta tasca, i a més, es crearan articles nous sobre documents singulars de la cultura catalana i de creadors rellevants dels quals la Biblioteca de Catalunya en custodia el fons, i que no són encara a la Viquipèdia. En aquesta fase també es revisaran articles sobre nomenclatura del món del llibre, conservació, restauració, etc,  en tant que disciplines estretament vinculades amb la Biblioteca.
 
L’enciclopèdia de contingut lliure Viquipèdia és una de les pàgines webs més consultades del món. Amb milions de visites diàries al conjunt de les seves versions en diferents llengües, ha esdevingut en poc temps una obra de referència d’ús generalitzat.
 
 
La Biblioteca de Catalunya
 
El fons de la Biblioteca de Catalunya comprèn un patrimoni de més de 3 milions de documents valuosos i singulars de tot tipus, entre els quals documents, papers, cartes i manuscrits originals de creadors catalans de diverses disciplines, llibres, partitures, incunables, enregistraments sonors i materials gràfics.
 
La Biblioteca de Catalunya és una institució molt activa a les xarxes socials. Els seus perfils de Facebook, Twitter i Pinterest sumen prop de 2.000 seguidors, i el Bloc de la Biblioteca publica setmanalment notícies relacionades amb les col·leccions de la Biblioteca de Catalunya. L’any 2011 la biblioteca va rebre 3,5 milions de consultes en les seves bases de dades en línia a Internet.
 
`