Oficina del President

AVE

President Mas: "Catalunya és el territori de l'Estat amb menys dotació d'infraestructura pública"

query_builder   8 gener 2013 15:18

event_note Nota de premsa

President Mas: "Catalunya és el territori de l'Estat amb menys dotació d'infraestructura pública"

  • Durant la inauguració de la connexió d’alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres, Artur Mas ha afirmat que aquesta infraestructura “és un acte de justícia cap al lideratge de Catalunya en la integració amb Europa”
  • El cap de l’Executiu ha assenyalat que “un dels grans temes pendents és completar aquesta línia amb el corredor ferroviari del Mediterrani”
El president Mas, el Príncep Felip, el president Rajoy, la ministra de Foment i les alcaldesses de Figueres i Vilafant, durant la inauguració del tram d'alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres.
El president Mas, el Príncep Felip, el president Rajoy, la ministra de Foment i les alcaldesses de Figueres i Vilafant, durant la inauguració del tram d'alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat avui, durant la inauguració de la connexió d’alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres, que Catalunya és, de tots els territoris de l’Estat, “el que té menys dotació d’infraestructura pública”, malgrat ser “el que més contribueix al PIB i al creixement econòmic”.
 
El president ha llançat aquest missatge en resposta “als que presenten aquesta línia quasi com un privilegi per a Catalunya” i ha criticat que es vulguin presentar inversions que “són estratègiques i fonamentals” com un tracte de favor a un territori “capdavanter en l’exportació, el comerç exterior i el creixement econòmic”.
 
En l’acte central de la inauguració, que ha tingut lloc a l’estació de Girona, el president Mas ha afirmat que aquest “és un acte de justícia amb Catalunya, amb el corredor ferroviari del Mediterrani i, sobretot, amb l’abanderament que des de Catalunya volem fer d’aquesta integració a nivell europeu”.
 
Artur Mas també ha recordat que “tenim un gran tema pendent, que és completar aquesta línia amb el corredor ferroviari del Mediterrani”, perquè en aquesta zona “es concentra una gran part de l’exportació del conjunt d’Espanya, amb el lideratge de Catalunya”. Per aquest motiu, Artur Mas ha remarcat que, en una època de recursos escassos com l’actual, “cal invertir-los allà on tinguin un rendiment de major nivell”, i ha afegit que “això, a Espanya, significa el corredor ferroviari del Mediterrani, fonamental de cara al futur”.
 
El cap del Govern ha assenyalat que l’aspiració de Catalunya per tenir una connexió amb Europa, amb ample de via europeu i alta velocitat, es remunta al segle XIX, en què es va construir la línia entre Barcelona i Mataró, “el primer trajecte ferroviari de la península Ibèrica, no d’Espanya, perquè en aquella època Cuba pertanyia a Espanya i el primer es va fer a Cuba”. Ha remarcat que en la dècada dels 80, el Govern del president Pujol ja va elaborar els projectes i va fer les reserves urbanístiques entre Barcelona i la frontera perquè “aquest tren algun dia fos una realitat”. “Han passat més de 20 anys i la vella aspiració del segle XIX, reiterada pels governs autonòmics del segle XX, finalment és una gran realitat”, ha reblat.
 
En aquesta línia, Artur Mas ha remarcat la importància de la integració ferroviària amb Europa, perquè “l’autèntica dimensió i unitat de mercat no l’hem de buscar en els estats tradicionals, sinó a nivell europeu”.
 
La inauguració de la connexió d’alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres ha començat amb un recorregut amb tren des de l’estació de Barcelona-Sants fins a l’estació de Figueres-Vilafant, on s’ha descobert una placa commemorativa. A continuació, el viatge ha continuat fins a l’estació de Girona.
 
A més del president de la Generalitat, en l’acte també hi han participat el príncep d’Astúries i de Girona; el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; la ministra de Foment, Ana Pastor; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; l’expresident Jordi Pujol; els alcaldes de les principals poblacions de la ruta, com Barcelona, Girona i Figueres, i el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.
 

2  

Imatges

Inauguració del tram d'alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres

Inauguració del tram d'alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres 1117

Inauguració del tram d'alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres

Inauguració del tram d'alta velocitat Barcelona-Girona-Figueres 470

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte d'inauguració del TAV Barcelona-Girona-Figueres