Protecció Civil

Protecció Civil adverteix de l'alt risc d'allaus avui i demà a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça)

query_builder   14 gener 2013 16:28

event_note Nota de premsa

Protecció Civil adverteix de l'alt risc d'allaus avui i demà a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça)

  • Un cop valorat el butlletí de perill d’allaus de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha emès una prealerta del pla d’emergències per risc d’allaus (ALLAUCAT)
  • Podeu consultar el butlletí d’allaus de l’IGC complert a butlletí d'allaus de l'IGC
 
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recomana extremar les precaucions en les zones de muntanya de l’Aran Franja Nord de la Pallaresa on, de cara a avui dilluns 14 de gener i demà dimarts 15 de gener, el risc d’allaus serà elevat. En aquest sentit, segons l’últim butlletí d’allaus emès per l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) destaca la situació de perill d'allaus de nivell FORT (4 en una escala de 5 nivells) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça), situació que no comporta l’activació del Pla d’Emergències Allaucat, que es troba en situació de prealerta.
 
 
Segons l’IGC des de dissabte passat, a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa s’han acumulat al voltant de 40 cm de neu recent. Es preveu que avui s’acumulin fins a 25 cm més i que demà dimarts puguin caure més de 50 cm. Actualment el mantell nival es troba amb força inestabilitat i continuarà fent-se més inestable en el decurs de les hores i de cara a demà, tant per les nevades previstes com pel vent del nord-oest previst. S'esperen allaus a la majoria d'orientacions, sobretot en vessants nord, est i sud però també a la resta. És possible que les allaus puguin assolir mida gran.
 
La situació de risc d'allaus que ha comportat l'avís de prealerta del pla d’emergències per risc d’allaus (ALLAUCAT), s'afegeix a les situacionsde risc de nevades i forts vents, que han suposat respectivament l'activació en fase d'alerta del pla d'emergències per risc de nevades (NEUCAT) i l'avís de prealerta del pla PROCICAT. Per tant, i atesa la combinació de riscos vigents, de cara al Pirineu i Prepirineu durant les properes hores i tot el dia de demà cal extremar especialment les precaucions i evitar les activitats d'alta muntanya en les zones de major risc.
 
Davant les prediccions d’allaus a Catalunya, la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions i tenir sempre presents les següents recomanacions:
 
Abans de sortir a la muntanya o a les zones de risc:
 
  • Consulteu els butlletins de perill d’allaus (web de l’Institut Geològic de Catalunya)
  • Podeu fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
  • Tingueu en compte que hi ha més perill a la primavera i a la vessant sud de les muntanyes
  • Eviteu els desplaçaments a les zones afectades
  • Eviteu fer esports de muntanya si hi ha risc d’allaus
  • No sortiu si hi ha hagut nevades intenses i les temperatures són baixes, ja que hi haurà risc d’allaus de neu pols
  • En tot cas, heu de traçar bé la ruta per evitar les zones de risc d’allaus, aneu ben equipats i porteu mòbil i altres sistemes de localització
 
 
Si us trobeu a la muntanya en una zona amb risc d’allaus:
 
  • Tingueu en compte que les vibracions produïdes per un crit, caiguda o moviment del terra poden iniciar un allau.
  • Travesseu el vessant per la zona més altra possible.
  • Passeu tan espaiats com calgui, deixant que la persona que va davant arribi a lloc segur.
  • Deslligueu-vos un tirant de la motxilla, descordeu-vos les corretges dels esquí i traieu-vos les corretges dels pals, si en porteu.
 
 
SI US ATRAPA UN ALLAU:
 
  • Intenteu fugir-ne pel lateral més pròxim. Si no és possible posa’t darrere d’un roc o un arbre per evitar que se t’emporti.
  • Si la neu us atrapa feu moviments de natació per evitar ser submergit per l’allau.
  • Si no podeu evitar ser submergits feu una bola i poseu-vos les mans davant la cara fent un espai per poder respirar.
  • Si quedeu atrapats intenteu sortir quan disminueixi la velocitat, abans que s’aturi del tot i la neu es converteixi en dura.
  • Escopiu saliva. En funció de la direcció en què es mogui podreu saber en quina posició us trobeu.
  • Si no podeu sortir, no us moveu per tal d’evitar cansar-vos, respireu lentament i espereu els equips de socors.
 
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu les webs d’informació meteorològica i viària.
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112 i en tot cas, seguiu les indicacions de les autoritats.
`