Protecció Civil

Protecció Civil activa en alerta el pla d'emergències per allaus pel perill màxim a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça)

query_builder   15 gener 2013 12:30

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa en alerta el pla d'emergències per allaus pel perill màxim a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça)

 

 • El butlletí de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) marca per avui un perill molt fort d’allaus al Pirineu Occidental, per la qual cosa Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en alerta el pla ALLAUCAT

 

 • Atesa la combinació de riscos vigents a la zona del Pirineu i Prepirineu cal extremar especialment les precaucions i limitar les activitats d'alta muntanya
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest matí la fase d’alerta del Pla d’Emergències per Allaus a Catalunya ALLAUCAT, ja que segons l’últim butlletí d’allaus emès per l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) el perill d'allaus ha augmentat respecte la previsió d’ahir i ha passat a ser de nivell MOLT FORT (5 en una escala de 5 nivells) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça)
 
En aquest sentit, protecció civil recomana extremar molt les precaucions en aquestes zones de muntanya de l’Aran Franja Nord de la Pallaresa on, durant tot el dia d’avui i demà, el risc d’allaus serà elevat. Si les activitats de muntanya no es desenvolupen adequadament i amb seguretat, poden desencadenar una allau.
 
Segons l’IGC, s'han acumulat entre 70 i 100 cm de neu recent a 2200 metres des de l'inici de la nevada. El mantell nival es presenta molt inestable sobretot a les obagues. S'esperen caigudes d'allaus a totes les orientacions, especialment en orientacions nord i est però també en sectors arrecerats del vent com el sud i sud-est. Les allaus previstes poden assolir mida gran.
 
Les prediccions meteorològiques indiquen que per avui dimarts ha de continuar nevant amb acumulacions previstes de més de 50 cm i amb vent de component nord. Per demà dimecres ha de tornar a nevar amb intensitat i amb augment de la temperatura per la qual cosa es preveu un augment de la inestabilització.
 
L’alerta per risc d’allaus ALLAUCAT s'afegeix a les situacions de risc per nevades i forts vents, que ja van suposar ahir respectivament l'activació en fase d'alerta del pla d'emergències per risc de nevades NEUCAT i l'avís de prealerta del pla PROCICAT.
 
Per tant, i atesa la combinació de riscos vigents, a la zona del Pirineu i Prepirineu cal extremar especialment les precaucions i evitar les activitats d'alta muntanya en les zones de major risc.
 
Davant les prediccions d’allaus a Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recorda tenir sempre presents les següents recomanacions:
 
 
Abans de sortir a la muntanya o a les zones de risc:
 
 • Consulteu els butlletins de perill d’allaus (web de l’Institut Geològic de Catalunya)
 • Podeu fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 • Tingueu en compte que hi ha més perill a la primavera i a la vessant sud de les muntanyes
 • Eviteu els desplaçaments a les zones afectades
 • Eviteu fer esports de muntanya si hi ha risc d’allaus
 • No sortiu si hi ha hagut nevades intenses i les temperatures són baixes, ja que hi haurà risc d’allaus de neu pols
 • En tot cas, heu de traçar bé la ruta per evitar les zones de risc d’allaus, aneu ben equipats i porteu mòbil i altres sistemes de localització
 
 
Si us trobeu a la muntanya en una zona amb risc d’allaus:
 
 • Tingueu en compte que les vibracions produïdes per un crit, caiguda o moviment del terra poden iniciar un allau.
 • Travesseu el vessant per la zona més altra possible.
 • Passeu tan espaiats com calgui, deixant que la persona que va davant arribi a lloc segur.
 • Deslligueu-vos un tirant de la motxilla, descordeu-vos les corretges dels esquí i traieu-vos les corretges dels pals, si en porteu.
 
 
SI US ATRAPA UNA ALLAU:
 
 • Intenteu fugir-ne pel lateral més pròxim. Si no és possible posa’t darrere d’un roc o un arbre per evitar que se t’emporti.
 • Si la neu us atrapa feu moviments de natació per evitar ser submergit per l’allau.
 • Si no podeu evitar ser submergits feu una bola i poseu-vos les mans davant la cara fent un espai per poder respirar.
 • Si quedeu atrapats intenteu sortir quan disminueixi la velocitat, abans que s’aturi del tot i la neu es converteixi en dura.
 • Escopiu saliva. En funció de la direcció en què es mogui podreu saber en quina posició us trobeu.
 • Si no podeu sortir, no us moveu per tal d’evitar cansar-vos, respireu lentament i espereu els equips de socors.
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112 i en tot cas, seguiu les indicacions de les autoritats.