Drets Socials

Munté: "És inexplicable que en els moments que vivim l'Estat segueixi retallant en l'àmbit dels serveis socials"

query_builder   16 gener 2013 20:00

event_note Nota de premsa

Munté: "És inexplicable que en els moments que vivim l'Estat segueixi retallant en l'àmbit dels serveis socials"


La consellera de Benestar Social i Família ha reclamat coresponsabilitat a l’Estat, perquè mentre ells segueixen ajustant la seva aportació als serveis socials, Catalunya ha d’anar augmentant els seu esforç per garantir l’atenció als ciutadans i les ciutadanes
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha assistit aquesta tarda al Ple del Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia convocat pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Aquest és el primer plenari al qual assisteix la consellera Munté des que va prendre possessió del càrrec.
 
El Ple ha tractat, entre d’altres temes, sobre la distribució dels crèdits consignats en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2013 destinats a les subvencions a les comunitats autònomes per a la realització dels programes socials. Sobre aquest punt, la consellera ha lamentat, que “l’Estat segueix ajustant la seva aportació al pla concertat. És inexplicable que en els moments que vivim l’Estat segueixi retallant en l’àmbit dels serveis socials, més necessaris que mai”. Mentre l’any 2011 el pressupost de l’Estat en aquesta partida va ser de prop de 12 milions d’euros, l’any 2012 es va reduir a 6,7 milions d’euros i per aquest 2013 la proposta de l’Estat és de 3,4 milions. En aquest sentit la consellera ha recordat que “Catalunya ha mantingut el pressupost per aquestes polítiques, la qual cosa vol dir que ha hagut de fer un esforç més gran per a cobrir la retallada de l’Estat”. En aquest sentit, Munté ha reclamat coresponsabilitat a l’Estat.
 
A la reunió també s’han tractat les modificacions de la Llei de la Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència. En aquest punt, la consellera Neus Munté ha denunciat que amb la seva actuació “l’Estat espanyol està posant en greu perill la sostenibilitat del sistema”, referint-se als incompliments en el finançament i les contínues retallades.
 
La titular de Benestar Social i Família ha insistit que la Llei de la Dependència ja va néixer mal finançada i mal dimensionada des del seu inici i alhora va significar una flagrant invasió de les competències de la Generalitat. Tanmateix “Catalunya ha actuat en tot moment amb responsabilitat i ha treballat per garantir l’atenció a les persones”. Aquest compromís ha suposat que el Govern català ha hagut de fer un sobreesforç per compensar l’aportació que l’Estat no hi destina. Fet que ha comportat que el finançament de la Llei sigui de més del 70% per part de la Generalitat, de menys del 20% per part de l’Estat i d’aproximadament un 10% a través del copagament dels beneficiaris. En aquest sentit, la consellera ha advertit que, “encara que la voluntat de la Generalitat és seguir atenent les persones, la dimissió de l’Estat de les seves obligacions pel que fa a aquesta Llei ho fa cada dia més difícil”.
 
La consellera ha recordat que si bé Estat i Generalitat mai han anat a parts iguals, tal com hauria de ser segons estableix la Llei, la reforma del text aprovada el passat juliol pel Consell de Ministres ha accentuat encara més aquest paper desigual de les dues Administracions. En aquest sentit, ha insistit que el Govern espanyol va decidir l’any passat de manera unilateral situar el finançament pel nivell acordat a 0 -fet que va suposar per a Catalunya 48 milions d’euros menys- i va rebaixar un 15% la prestació per als cuidadors no professionals. Una rebaixa important dels ajuts directes a les persones i a les Comunitats Autònomes.
 
La consellera ha volgut remarcar que si la Generalitat hagués destinat l’any passat els mateixos recursos que l’Estat en el finançament de la Llei més d’un 50% de les persones ateses no s’haurien pogut beneficiar d’aquesta atenció.
 
Segons Munté, l’Estat descarrega despesa i responsabilitat cap a les comunitats i ha lamentat que les reformes de la Llei es facin només en clau econòmica i amb una nul·la sensibilitat cap a les persones que en són beneficiàries i les seves famílies.
 
La titular de Benestar Social i Família ha denunciat que des del Govern central s’actuï amb aquesta “deslleialtat institucional” i que “es vulgui aprofitar el context econòmic per adoptar una estratègia clara d’ofec a Catalunya”. Munté ha destacat que mantenir “aquesta actitud en el camp de l’atenció a les persones, més enllà de vulnerar competències, pot implicar patiments innecessaris als ciutadans i les ciutadanes”.
 
La consellera ha insistit que “milers de persones en situació de dependència al nostre país es veuen afectades per les decisions que es prenen a Madrid, fins i tot quan les competències en aquest àmbit són de Catalunya”. La titular de Benestar Social i Família ha defensat el dret de Catalunya a decidir en aquesta matèria i, en aquest sentit, s’ha compromès a seguir treballant en una nova Llei catalana de promoció de l’autonomia personal.
 
La voluntat homogeneïtzadora de l’Estat
 
Un altre dels temes tractats a la reunió ha estat l’aprovació del Catálogo de referencia de servicios sociales. En aquest punt, la consellera Munté ha recordat que Catalunya té competències exclusives en matèria de serveis socials i que aquest document no és més que “un nou exemple de la voluntat homogeneïtzadora per part de l’executiu espanyol”. Munté ha qüestionat la necessitat d’elaborar un catàleg d’aquestes característiques i ha insistit que a Catalunya només pot prendre’s com un marc de referència i que en cap cas es considerarà d’obligat compliment. Munté ha destacat també que, durant el procés de debat del Catálogo, el Govern català ha hagut d’insistir en reiterades ocasions que es faci referència a les competències exclusives en serveis socials. Finalment, l’esborrany especifica que “les previsions de l’Acord s’aplicaran respectant les competències exclusives en serveis socials atribuïdes a les comunitats autònomes”.
 
La consellera ha lamentat que des de Catalunya s’hagin de dedicar esforços constants a defensar un autogovern que es veu qüestionat des de Madrid dia rere dia, encara que ha valorat positivament que en aquesta ocasió s’hagi aconseguit incloure les reivindicacions de Catalunya en el text. En aquest sentit, la consellera ha manifestat que es mantindrà ferma a l’hora de vetllar pels interessos de Catalunya i que estarà amatent en tot moment per fer respectar la sobirania del país.
 
Neus Munté ha apuntat també la poca voluntat de diàleg i consens que demostra el Govern de l’Estat ja que “fins fa poques hores ens han estat fent arribar un degoteig d’esborranys, documents i rectificacions sobre els temes que s’havien de tractar en aquesta reunió”. En aquest sentit, ha afegit que “és evident que no tenen voluntat de facilitar-nos l’anàlisi i valoració d’aquests documents per poder fer aportacions fermes en aquestes reunions. Compleixen el tràmit, però demostren poc interès en conèixer la nostra opinió”.