Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: prealerta pel risc de neu i ventades

query_builder   23 gener 2013 12:20

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: prealerta pel risc de neu i ventades

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté les prealertes del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel risc de forts vents i del Pla d'emergències per risc de nevades NEUCAT per la possibilitat que hi hagi nevadesa cotes mitjanes a partir d’aquesta nit i matinada.

 
PREALERTA per VENT (PLA PROCICAT)
 
 
La DGPC manté la prealerta del pla Procicat per fort vent per la possibilitat de que hi hagi ràfegues de més de 90 km/h a tota la demarcació de Tarragona i comarques del sud de Barcelona (Garraf, Alt Penedès i Baix Llobregat) i Catalunya Central (Anoia), sobretot a les cotes altes segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A les Terres de l’Ebres l’avís indica qe poden superar-se els 125 km/h. Per demà es preveu mantenir la prealerta per fort vent afectant principalment a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebres i al sud de Lleida.
 
 
Tot i que la probabilitat del fenomen continua sent baixa per avui i demà, el vent més fort pot afectar les comarques metropolitanes i de Tarragona, i per aquests motius Protecció Civil de la Generalitat recomana que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior i puguin ser desplaçats per l’aire i evitar aturar-se sota bastides o murs que puguin ser inestables.
 
Aquest matí s’han assolit ràfegues de 70 km/k a Font-rubí (Alt Penedès), 114 km/h al Perelló i 73 km/h als Ports (Baix Ebre), 100 km/h a Mas de Barberans i 77 km/h a Amposta (Montsià).
 
 
PREALERTA per risc de NEVADES (NEUCAT)
 
Per avui, la previsió del SMC indica que les nevades a la vessant nord del Pirineu (comarques de l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Vall d'Aran) poden suposar gruixos acumulats de més de 5 cm de neu a partir dels 700 m, tot i que amb una probabilitat baixa. La cota de neu pot baixar a aquestes comarques fins als 500 m.
 
A partir de mitjanit i fins demà al matí la previsió indica que pot nevar a tot el Pirineu a partir de la cota esmentada. Durant el matí de demà i fins al migdia, l’avís de 5 cm a cota 700 m es preveu que s’estengui, tot i que amb baixa probabilitat, a la Catalunya Central i als punts alts del Vallès Oriental i la Selva interior. A partir de la tarda les nevades es tornarien a limitar al Pirineu i especialment a l’occidental. Caldrà seguir l'evolució de la previsió.
 
Cal prendre precaucions en les zones on es produeixin les nevades. No hi ha afectacions en el transport escolar, ni en transport per ferrocarril ni en cap servei bàsic hores d'ara derivada de la situació meteorològica.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat també avisa de la situació marítima a l'Alt Empordà, on poden donar-se onades de més de 2,5 m, creant situacions de risc a esculleres, platges i espigons. Cal extremar la precaució allà on les onades trenquin amb més força.
 
Pel que fa la situació dels cabals de l’Ebre, es preveu que es mantinguin estables durant els propers dies segons informa la CHE.
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments està tallada la C-28 a Alt Àneu, entre Baquèira i el Port de la Bonaigua, per risc d’allaus. A més, a la mateixa C-28 és obligatori circular amb cadenes entre el Port de la Bonaigua i Casa Sastrada i entre Viella i Baquèira. A la C-142b es necessiten cadenes a l’altura de Naut Aran per accedir al Pla de Beret. També destacar que la BV-4024 està tallada entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal per la neu. A més, a la BV-5114 es necessiten  cadenes per circular per Fogars de Montclús.
 
 
Els usuaris poden consultar l’evolució d’aquestes afectacions al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm. Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
 
·         Conduir amb suavitat
·         No frenar bruscament
·         Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
·         Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
·         Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
·         No avançar si no és necessari
·         Portar les cadenes per si cal utilizar-les
·         Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
A més si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent es recomana:
 
·         Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
·         En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
·         Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
·         Subjectar el volant de manera segura i forta.
`