Protecció Civil

Protecció Civil: Es mantenen les prealertes per fort vent, neu i risc d'allaus

query_builder   23 gener 2013 19:07

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Es mantenen les prealertes per fort vent, neu i risc d'allaus

 

  • Al llarg del dia i fins a les 19.00h el telèfon d’emergències 112 ha rebut 162 trucades pel fort vent sobretot a la comarca del Baix Camp

 

  • Des del migdia s’han registrat a la xarxa viària catalana 4 accidents amb vehicles bolcats possiblement pel fort vent

 

  • Protecció Civil recomana reduir la velocitat a les carreteres on bufi fort el vent, asegurar els elements de les façanes i terrats que puguin volar, i també molta prudència en les activitats d’alta muntanya 
 
 
PREALERTA per VENT (PLA PROCICAT)
 
La DGPC manté la prealerta del pla Procicat per fort vent, amb ràfegues de més de 90 km/h, que han bufat durant tot el dia i que ho han de seguir fent demà a tota la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre, sobretot a les cotes altes.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de matinada el vent es restringirà a les comarques de Tarragona, i demà al matí s’hi afegiran totes les comarques de Terres de l’Ebre i al migdia l’Alt Empordà, així com les comarques del Pirineu i Prepirineu a partir de la tarda i nit.
 
Durant el dia d’avui i fins a les 19.00 hores, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 162 trucades relacionades amb el fort vent. La majoria de les trucades s’han rebut a la comarca del Baix Camp (86 trucades), Baix Llobregat (17), baix Ebre (15), Tarragonès i Segrià (10).
 
Els Bombers de la Generalitat han atès des que ha començat aquest migdia l’episodi de forts vents i fins a les 18.00 hores de la tarda uns 80 avisos. La majoria han estat per atendre problemes relacionats amb la caiguda d’arbres o objectes de la via pública o de façanes i teulades com cartells, antenes, etc.
 
La zona on s’han concentrat el major nombre d’avisos ha estat el Camp de Tarragona, on s’han atès uns 44 avisos per vent, seguit de les comarques del sud de Barcelona on s’han realitzat 18 actuacions. A les comarques de Terres de l’Ebre, així com també a les de Lleida, s’han atès 9 avisos en cada zona. A la resta de Catalunya no s’han registrat avisos relacionats amb el vent.
 
Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), des d’aquest migdia hi ha hagut 4 accidents de trànsit amb vehicles bolcats possiblement pel vent. Es tracta de 2 camions bolcats a la N-340 a Camarles i l’Aldea; 1 caravana bolcada a la N-340 a Vandellòs; i un camió bolcat a l’A-7 a Hospitalet de l’Infant.
 
Aquest matí i migdia s’han assolit ràfegues de 88 km/k a Font-rubí (Alt Penedès), 17 km/h a Alguaire (Segrià), 117 km/h al Perelló (Baix Ebre), 123 km/h a Mas de Barberans (Montsià), i 97 km/h a Barruera (Alta Ribagorça).
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior i puguin ser desplaçats per l’aire i evitar aturar-se sota bastides o murs que puguin ser inestables.
 
Si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) recomana:
 
-          Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle
-          En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanas
-          Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada
-          Subjectar el volant de manera segura i forta
 
 
 
PREALERTA per risc de NEVADES (NEUCAT)
 
Les previsions actuals del SMC indiquen que aquesta matinada les nevades poden afectar les comarques de l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Vall d'Aran, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà i Ripollès, on es poden acumular gruixos de més de 5 cm de neu a partir dels 700 m. La cota de neu pot baixar en aquestes comarques fins als 500 m.
 
De matinada les precipitacions també poden afectar la meitat sud de Catalunya amb una cota de neu d'uns 900 metres. Tot i això, quan les precipitacions arribin al matí a punts del nord-est la cota podrà ser més baixa en aquesta zona i rondarà els 400 metres.
 
Durant el matí, l’avís de 5 cm a cota 700 m es preveu que s’estengui també, tot i que amb baixa probabilitat, a la Catalunya Central (Bages, Berguedà i Osona), als punts alts del Vallès Oriental (Barcelona), i a la Selva, Garrotxa i Alt Empordà (Girona). A partir del migdia i tarda les nevades es tornarien a limitar al Pirineu, especialment a l’occidental i la vessant nord.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments a la C-28 és obligatori circular amb cadenes entre Vielha i Casa Sastrada. A la C-142b es necessiten cadenes a l’altura de Naut Aran per accedir al Pla de Beret. També destacar que la BV-4024 està tallada entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal per la neu.
 
 
PREALERTA per risc d’ALLAUS (ALLAUCAT)
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també manté la fase de prealerta del pla Allaucat pel risc d’allaus que és Fort (4 sobre 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa, i que s’ha ampliat aquest migdia també a l’extrem nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa d’acord al butlletí d’allaus de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC).
`