Protecció Civil

Protecció Civil manté les prealertes per fort vent, neu i risc d'allaus

Protecció Civil: afectacions a causa del vent i la neu

query_builder   24 gener 2013 09:00

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté les prealertes per fort vent, neu i risc d'allaus

Protecció Civil: afectacions a causa del vent i la neu

 • El risc d’allaus és FORT (4) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a l’extrem  nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa
 • Protecció Civil recomana reduir la velocitat a les carreteres on bufi fort el vent, asegurar els elements de les façanes i terrats que puguin volar, i també molta prudència en les activitats d’alta muntanya 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta del pla Procicat per fort vent, la prealerta del pla Allaucat pel risc d’allaus, que és Fort (4 sobre 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a l’extrem nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa, i la prealerta del pla Neucat per les nevades.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut 178 trucades relacionades amb el fort vent (al llarg del dia d’ahir i fins a les 3 hores d’aquesta matinada). La majoria de trucades es van rebre entre les 13 i les 14 hores (43 trucades) i entre les 15 i les 16 hores d’ahir (43 trucades). 49 trucades es van fer per cobertes i uralites, obstacles a la calçada interurbana i risc estructural exterior. La meitat de les trucades al 112 s’han realitzat des de la comarca del Baix Camp.
 
Els Bombers de la Generalitat han informat que aquesta nit no han realitzat cap servei relacionat amb l’episodi de neu, vent i pluja i que hores d’ara tampoc tenen cap incident obert .
 
De la mateixa manera, no hi ha constància d’incidències per subministrament elèctric ni afectacions a la xarxa ferroviària.
 
Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT) (actualització de les 08:45 hores) en aquests moments la C-28 està tallada a l’altura del Port de la Bonaigua. A més, es necessiten cadenes entre la Peülla i Esterri d’Àneu i entre Vielha i Vaquèira. A la C-142b es necessiten cadenes a l’altura de Naut Aran per accedir al Pla de Beret. També es necessiten equipaments especials per circular per la C-28z, entre València d’Àneu i Esterri d’Àneu, la C-147 entre Esterri d’Àneu i Alòs d’Isil, la C-13 entre Sort i Esterri d’Àneu, la L-504, entre Llavorsí i Tavascan, la L-510 entre la cruïlla de la L-504 i Areu, la L-500 entre Barruera i el Balneari de Boí i la L-501 entre la L-500 i el Pla de l’Ermita. A la N-230 s’ha restringit el pas als vehicles de tercera categoria entre Vielha i Vilaller i, a més, és obligatori circular-hi amb cadenes. A la N-141 s’ha prohibit el pas als vehicles de tercera categoria articulats a l’altura de Bossòst. Destacar també que la BV-4024 està tallada entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal per la neu.
 
Els usuaris poden consultar l’evolució d’aquestes afectacions al compte de Twitter @transit i al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm.
 
D’altra banda, els gruixos de neu caiguda durant la nit són: 22 cm a Naut Aran; 1 cm a Conca de Dalt i enfarinat a Rocallaura.
 
Les dades de ràfegues màximes de vent assolides entre ahir i avui són: 123 km/h a Mas de Barberans (Montsià), 116 km/h al Perelló (Baix Ebre), 116 km/h a Portbou (Alt Empordà), 98 km/h a Boí (2.535m) i 87 km/h a Alguaire (Segrià), Benissanet (Ribera d’Ebre), Horta de Sant Joan (Terra Alta) i Salòria (2.451m)
 
Per a la conducció amb neu o gel a la calçada l’SCT recomana:
 
 • Conduir amb suavitat
 • No frenar bruscament
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
 • Augmentar la distància de seguretat per evitar col·lisions per encalç
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
 • No avançar si no és necessari
 • Portar les cadenes per si cal utilizar-les
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
A més si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent es recomana:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
Protecció Civil també recomana tenir presents els consells d’autoprotecció davant nevades, allaus i vent que trobareu als enllaços: