Protecció Civil

Protecció Civil manté l'alerta del pla PROCICAT pel fort vent que afectarà durant el dia d'avui les comarques del Pirineu, Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Empordà

query_builder   26 gener 2013 12:52

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'alerta del pla PROCICAT pel fort vent que afectarà durant el dia d'avui les comarques del Pirineu, Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Empordà

  • La previsió de forts vents millora en les àrees de la Catalunya Central i el Litoral i Prelitoral central
  • Es manté la Prealerta del pla ALLAUCAT pel risc d’allaus FORT (4) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a l’extrem  nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’alerta el Pla de protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de fort vent que afectarà durant el dia d'avui les zones del Pirineu i Prepirineu, de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. El fenomen serà més probable al Pirineu i anirà reduint la seva afectació a partir del migdia, reduint-se l'extensió del territori afectat i la probabilitat.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el vent bufarà de component nord i oest i les ratxes màximes es donaran a les cotes elevades, superiors a 1500 m. Així mateix al Pirineu es produirà el fenomen del torb.

A partir d’aquest migdia el fenomen perdrà intensitat i les ràfegues seran menys probables, restringint-se a les comarques del Pirineu i les Terres de l'Ebre a la tarda-nit. L'Alt Empordà també es veurà afectat durant tot el dia d'avui.

La previsió millora respecte a la d'ahir a les comarques de la Catalunya Central i al litoral i prelitoral central, i es manté a l'Empordà , el Pirineu i les Terres de l'Ebre.

No es preveu que el fenomen s’estengui a demà i per tant, si no canvien les prediccions, a partir de la tarda es preveu que el pla PROCICAT es pugui rebaixar a fase de prealerta i finalitzar-la aquesta nit..
 
Fins al moment s’han superat els llindars a cotes altes d’Espot (111 km/h) i Barruera (94 Km/h).
 
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les prediccions meteorològiques els propers dies i adapti a aquesta situació les seves activitats a l’aire lliure, sobretot a l'alta muntanya.
 
De la mateixa manera, Protecció Civil recomana que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l’aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.
  
El Servei Català de Trànsit (SCT) si es condueix a les zones on es registren fortes ratxes de vent recomana:
 
  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
Es recomana fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Prealerta del pla ALLAUCAT 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT ja què es manté el perill fort d’allaus, amb nivell 4, a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a l’extrem nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa per avui dissabte 26 i fins les 07.00h de demà dia 27.
 
Són probables allaus espontànies, en general de mida mitjana i alguna de mida gran. Són molt probables allaus de placa al pas d’una persona, localment de mida gran, sobretot en orientacions nord-est, est, sud-est i sud.
 
Podeu consultar més consells sobre les allaus a: www.gencat.cat/interior/allaus