L’acte, emmarcat en els actes de celebració del 25è aniversari del CAR, ha comptat amb les intervencions de quatre personalitats que, des de les seves respectives responsabilitats, han intervingut, en la creació (el 1987) i creixement del CAR al llarg d’aquest primer quart de segle. A banda d’Ivan Tibau, han fet les seves aportacions Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès; Josep Lluís Vilaseca, exsecretari general de l’Esport, i Joan Aymerich, exalcalde de Sant Cugat del Vallès. La moderadora ha estat Maria Guixà, periodista de Catalunya Ràdio i exesportista del CAR.
El secretari general de l’Esport ha defensat la via de la internacionalització, que ja està treballant des de fa més d’un any, per poder fer front a les dificultats econòmiques que viu el país, l’esport i el CAR. “Hem de ser optimistes i el futur passa per aquí. Perquè el centre no trontolli i, sempre mantenint l’alt rendiment, hem de garantir-ne la viabilitat econòmica afavorint que equips de fora vinguin a entrenar-s’hi i així obtinguem recursos atípics”, ha dit.
Ivan Tibau considera que el mòdul esportiu inaugurat fa un any “ajudarà a vendre el CAR al món”, per la qualitat dels serveis que ofereix, i que amb la presència d’equips estrangers “els nostres esportistes aprendran i milloraran el nivell”. També ha assegurat que cal repensar el model seguit fins ara i “centrar més esforços en aquells esports en què podem obtenir millors resultats”, i ha deixat clar que el CAR situa Catalunya al món. “Si els nostres esportistes poguessin competir representant Catalunya, estic convençut que el CAR encara seria més reconegut”, ha afegit.
Tornant al present, el secretari general de l’Esport ha elogiat el paper actual del CAR com a centre de referència internacional i la qualitat dels serveis que ofereix, destacant l’aposta per la recerca i el concepte de centre integral: “Aquí formem esportistes però també persones”. En aquest sentit, ha agraït la col·laboració des del primer moment del Departament d’Ensenyament, que ha permès compatibilitzar els entrenaments i els estudis als esportistes, adaptant-los els horaris, gràcies a l’institut ubicat al centre.
Una estructura d’Estat
Per la seva banda, Mercè Conesa no ha dubtat a dir que “el CAR és una estructura d’Estat” i que “tenir un centre d’excel·lència, que és com una petita ciutat dins la nostra ciutat, ha estat una oportunitat per Sant Cugat”. L’alcaldessa ha recordat que, malgrat les dificultats del projecte, la construcció del nou mòdul, “únic a nivell europeu, ha estat un èxit, amb el qual la ciutat també busca l’excel·lència i hem fet el salt a l’esport del segle XXI”. També s’ha felicitat que molts esportistes del centre trien Sant Cugat per viure-hi i tenir el seu projecte de vida.
Al seu torn, Josep Lluís Vilaseca, màxim responsable de l’esport català quan va néixer el CAR, ha recordat les desavinences inicials amb el Govern central per dur a terme un projecte pensat per garantir uns bons resultats dels esportistes catalans i estatals als Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. “Però més endavant, amb el canvi de govern estatal, es va poder arribar a un acord ràpid amb la Seguretat Social per convertir l’antic centre de rehabilitació per accidentats en un centre d’alt rendiment”, recordava. “Aquí han passat coses extraordinàries. Ara és un centre d’alt rendiment d’èxit, el millor del món, gràcies a les persones que hi han intervingut durant tots aquests anys”, ha conclòs amb emoció i satisfacció.
Finalment, Joan Aymerich, alcalde de Sant Cugat del Vallès en el moment del naixement del CAR, ha reconegut que va viure amb “intensitat” el procés de creació, i ha explicat que el centre “encaixava en el model de ciutat que volíem en aquell moment, amb equipaments de prestigi que donés un nom a la ciutat”. Aymerich ha afegit que “cal felicitar-nos i felicitar tothom que ho ha fet possible, pel bé del país, i pel que ha representat i representa per Sant Cugat”.
El director del CAR, Joan Fontserè, ha donat la benvinguda als assistents a la taula rodona, que han seguit tots els directors que ha tingut el centre, tots els exsecretaris generals de l’Esport, a banda de representants de federacions, clubs, personal del centre i esportistes, així com persones vinculades a Sant Cugat.