Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de l'Alerta PROCICAT per l'episodi de vents

query_builder   6 febrer 2013 13:30

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització de l'Alerta PROCICAT per l'episodi de vents

 • Les ratxes de vent poden superar els 90 km/h i està previst que el fenomen s’allargui fins el proper divendres
 • En aquests moments, l’episodi de vent ha donat una treva i es preveu que les ratxes s’intensifiquin de nou, a partir de la nit
 • El pla NEUCAT està en Prealerta per la previsió de gruixos destacables al Pirineu Occidental
 • El pla INUNCAT es troba en Prealerta pel risc d’onades superiors als 2,5 metres a l’Alt i Baix Empordà des d’avui a la tarda fins la mitja nit de demà
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per les fortes ventades que afecten gran part del territori i que es mantindran fins el proper divendres.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es manté per avui dimecres i fins primera hora de divendres l’episodi de vents en el que es podrà superar el llindar de ratxa màxima de 90 km/h, afectant a gran part del territori català principalment durant el dia de demà.
 
Durant el dia d’avui, però, el vent bufarà de component oest al matí i girarà component nord a la tarda. Demà dijous i a primera hora de divendres el vent bufarà de component nord. Les ratxes més fortes s’enregistraran a cotes elevades.

Igualment, es recomana tenir en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció, especialment pel que fa a fixar bé o retirar objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

El Servei Català de Trànsit (SCT) recomana, en la conducció per les zones on es registren fortes ratxes de vent:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. És molt important que aquesta recomanació la segueixin els conductors de camions i de caravanes.
 • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
Prealerta del pla NEUCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta el Pla especial d’emergències per nevades NEUCAT pel risc de nevades en les àrees del Pirineu i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.
 
Segons la previsió del SMC, està previst que al llarg del dia d’avui es puguin acumular gruixos superiors als 5 cm en cotes superiors als 600 m. Al vessant nord del Pirineu es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 m. A causa del fort vent, a cotes elevades es produirà el fenomen del torb. Les comarques més afectades per l’avís de perill meteorològic continuen sent la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. També es poden veure afectades les comarques del Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.
 
De cara a demà, el grau de perill baixa i a causa del fort vent, a cotes elevades del Pirineu es continuarà donant el fenomen del torb. A l'Alt Empordà, durant la primera meitat del dia de demà, es podrà veure nevar per sobre dels 200 metes, i la neu podrà agafar per sobre dels 500 metres amb gruixos poc significatius. Les comarques afectades per demà són: Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, alt Urgell, Cerdanya, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu està tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà i la C-28 per accedir al port de la Bonaigua i també és obligatori circular amb cadenes a la C-28 entre La Peülla i Casa Sastrada, a la C-28 a Vielha e Mijaran, a la C-142b per accedir al Pla de Beret i a la C-147 entre  Isil i Alós d’Isil. A més, Els vehicles pesants de tercera categoria tenen el pas restringit pel túnel de Vielha (N-230 a Vilaller).
 
En cas de conducció amb neu el SCT recomana tenir en compte les següents recomanacions:
 
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
Prealerta del pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en situació de prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del mal estat de la mar, amb possibilitat d’onades superiors als 2,5 metres a l’Alt i Baix Empordà des d’avui a les 19.00 hores fins la mitjanit de demà.
 
Pel que fa als embassaments, segons la informació facilitada per ENDESA Generación, continuen les maniobres ordinàries de desguàs a les preses de Flix, Riba-roja i Mequinensa. Les maniobres ordinàries que s’estan realitzant encara comporten que el cabal del riu Ebre sigui superior a l’habitual.
 
Els cabals a la sortida dels embassaments són els següents:
 • Mequinensa: 1250m3/s
 • Riba-roja: 1275m3/s
 • Flix: 1275m3/s
 

Es recomana fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Podeu consultar més consells sobre les nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades
 
Podeu consultar més consells sobre les afectacions per l’estat de la mar a: www.gencat.cat/interior/inundacions