"La família ha de considerar-se també com a usuària de la xarxa d’atenció a la salut mental". Aquesta ha estat una de les principals conclusions de l’estudi elaborat per la consultora Epirus per encàrrec del Departament de Salut. L’estudi "Necessitats d’atenció de les famílies de persones amb malaltia mental greu i/o addiccions des de la xarxa d’atenció sanitària" aposta perquè les famílies rebin una atenció i disposin d’una cartera de serveis específica, més enllà de l’atenció que rep la mateixa persona afectada pel trastorn mental. Una de les qüestions destacades és la necessitat de millorar la coordinació entre els diferents dispositius d’atenció a la salut mental, incloent les associacions de familiars.
L’estudi, realitzat durant el 2009, va utilitzar grups focals de familiars i professionals com a mètode per a la recollida d’informació, que van permetre identificar les necessitats d’atenció a les famílies i plantejar propostes per a la millora. Mitjançant grups d’experts, en una segona fase es va elaborar una proposta de cartera de serveis d’atenció a les famílies on s’identifiquen propostes i línies de treball concretes. L’estudi destaca que "les experiències viscudes com a més positives al llarg del procés són aquelles en què [...] han vist clar el seu paper essencial en el procés de cura i se senten acompanyades en aquesta tasca".
Aquestes són algunes de les qüestions que s’han posat damunt la taula durant la jornada d’aquest matí a la Casa del Mar de Barcelona, titulada "L’atenció a les famílies en l’àmbit de la salut mental", coorganitzada pel Departament de Salut i la Federació Salut Mental Catalunya (abans FECAFAMM). La Casa del Mar s’ha omplert de gom a gom amb professionals de tots els àmbits que atenen la salut mental i familiars i persones amb problemes de salut mental.
La jornada, que ha començat amb l’exposició de l’estudi i les seves conclusions per part de la consultora Eulàlia Masachs, ha inclòs també la presentació de l’estudi "Itineraris en salut mental. Les necessitats dels usuaris i les seves famílies en el procés terapèutic". Aquest segon estudi, presentat per Aleix Caussa, codirector d’Spora Consultoria Psicosocial, és el resultat d’un treball de síntesi de les recerques realitzades l’any 2009, la que ja hem citat i la recerca "La relació entre les persones usuàries i professionals en l’àmbit de la salut mental", que ha permès detectar les situacions compartides entre els usuaris i les seves famílies en el marc del circuit sociosanitari.
En la segona taula s’han explicat diverses experiències d’atenció i suport a les famílies: el Programa de formació Prospect, un programa europeu d’apoderament basat en el treball amb professionals, familiars i persones amb problemes de salut mental, i el Programa de formació per a la dinamització de grups d’ajuda mútua (GAM), que es duen a terme des de la Federació Salut Mental Catalunya. I també el Programa PROENFA (Programa d’Entrenament i capacitació per a familiars i cuidadors de persones amb trastorns mentals greus) presentat pel doctor Emilio Rojo, psiquiatre i responsable dels dispositius Benito Menni CASM al Vallès Oriental.
La jornada ha estat inaugurada pel doctor Joan Orrit, gerent de l’Hospital Benito Menni, i Xavier Trabado, president de la Federació Salut Mental Catalunya. En la clausura han participat Carme Canela, directora dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Benestar Social i Família, Marta Abella, gerent de Relacions Institucionals d’Astrazeneca Catalunya, i Mercè Martín, vicepresidenta de la Federació Salut Mental Catalunya.