Oficina del President

El president Mas, amb Miquel Valls i Anna Balletbó

President Mas: "El discurs del diàleg i del consens s'ha de fer a Madrid tant o més que a Catalunya"

query_builder   8 febrer 2013 22:51

event_note Nota de premsa

President Mas: "El discurs del diàleg i del consens s'ha de fer a Madrid tant o més que a Catalunya"

  • El cap de l’Executiu ha adreçat aquest missatge al món empresarial durant la inauguració de la XVII Trobada d’Economia de S’Agaró
  • Artur Mas ha advertit que “una majoria molt gran de catalans no està disposada que es faci marxa enrere”
El president de la Generalitat, amb Miquel Valls i Anna Balletbó
El president de la Generalitat, amb Miquel Valls i Anna Balletbó
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat la inauguració de la XVII Trobada d’Economia de S’Agaró per demanar als representants del món empresarial que “expliqueu a Madrid el mateix que dieu aquí”, perquè “el discurs del diàleg i del consens s’ha de fer tant o més a Madrid que a Catalunya, perquè hi farà més efecte d’altaveu i el missatge serà més potent si veuen que aquí hi ha un consens significatiu dintre de la societat catalana”.
 
El cap de l’Executiu ha advertit, però, que en aquest procés “una majoria molt gran de catalans no està disposada que es faci marxa enrere i ho hem d’entendre tots plegats per trobar la solució per canalitzar-lo al millor possible”. “Hem d’intentar acompanyar aquesta majoria social, no ens ho posaran fàcil, però ho hem de fer”, ha dit el president.
 
En aquesta línia, el president s’ha referit a la decisió el Govern espanyol de demanar al Consell d’Estat un informe previ a la presentació d’un recurs de constitucionalitat contra la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya i ha dit que “no és un bon exemple de diàleg i de consens”. Per aquest motiu, ha insistit a demanar que “sobretot a les plataformes de Madrid tinguem claredat d’arguments i fem pinya”.
 
 
“El nostre poder és la força majoritària del país”
 
El cap del Govern ha recordat que “els poders estan desequilibrats i a Catalunya el nostre poder és la gent, la força majoritària del país”, per la qual cosa ha instant l’empresariat a “dir les coses pacíficament i cordialment, però amb claredat, i fer pinya per encarar aquesta nova etapa amb coratge col·lectiu”.
 
Durant el col·loqui posterior amb els assistents a la Trobada d’Economia de S’Agaró, Artur Mas també s’ha referit a algunes veus que des del món empresarial aposten ara pel pacte fiscal i ha dit que “si es veuen capaços de defensar-ho a Madrid, que ho facin, és millor que res, però m’agradaria que també es defensés el dret a decidir”. En aquest sentit, el president ha recordat que “hi ha una part significativa del món empresarial i econòmic a Catalunya que ja és més enllà del pacte fiscal”.
 
 
“Hem arribat a la més gran de les dependències"
 
En la línia del dret a decidir, el president ha alertat que “hem arribat al punt de la més gran de les dependències i no té cap sentit” i ha afegit que “allò que havia de ser una evolució a l’alça de l’aprofundiment de l’autogovern a Catalunya s’ha convertit en una autentica involució”. “És la més gran de les dependències i hem de lluitar perquè, si no, anem a l'aniquilació i no ens convé”.
 
D’altra banda, durant la Trobada el president Mas també s’ha referit als casos de corrupció i s’ha mostrat confiat que la situació “és recuperable”. També ha advertit sobre els que aposten “per un canvi radical del sistema, que no expliquen quin seria el nou” i ha recordat casos recents a Europa on “han sortit sistemes pitjors que els anteriors”. Per això, ha demanat una reflexió, “no fos cas que ens equivoquem de manera greu”.
 
A preguntes dels assistents sobre si els imputats han de deixar el seu càrrec, el president s’ha preguntat “si la imputació acaba significant destitució automàtica d’un càrrec públic, en mans de qui ho deixarem, dels jutges?” i ha alertat que “els jutges no s’escullen i hi ha una essència bàsica que és el filtre democràtic i els responsables polítics són els que passen pel filtre de les urnes”.
 
El president Mas ha assenyalat que “el funcionament de les administracions i del Govern és correcte des del punt de vista de les bones pràctiques, la transparència i l'honestedat” i, en referència al cas de les ITV, ha destacat que “l’actuació de l’Administració al respecte ha estat exactament al revés del que es pretenia” per part dels responsables de la trama.
 
En la inauguració de la XVII Trobada d’Economia a S’Agaró, que enguany està dedicada al tema “Sobirania Europea i Poder Financer”, també hi han intervingut la presidenta de la Fundació Olof Palme, Anna Balletbó, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls. En acabar les intervencions s’ha fet un col·loqui amb els assistents, que ha moderat el director de La Vanguardia, José Antich. A l’acte també hi ha assistit l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Joan Giraut.
 

2  

Imatges

El president de la Generalitat, amb Miquel Valls i Anna Balletbó

El president de la Generalitat, amb Miquel Valls i Anna Balletbó 468

El president, durant el discurs inaugural

El president, durant el discurs inaugural 336