Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla PROCICAT pel fort vent sobretot a les comarques del Pirineu i Prepirineu

query_builder   12 febrer 2013 12:36

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla PROCICAT pel fort vent sobretot a les comarques del Pirineu i Prepirineu

 

  • El pla NEUCAT es rebaixa a avís: es mantenen prediccions per neu a la vessant Nord del Pirineu i algunes afectacions a diverses vies. S’han suspès 4 rutes de transport escolar que han afectat 42 alumnes del Pallars Jussà i Alt urgell

 

  • Protecció Civil recomana molta precaució en els desplaçaments sobretot a les zones afectades pel fort vent i la neu
 
 
Alerta Pla PROCICAT per fortes ventades
 
Protecció Civil de la Generalitat manté vigent per avui l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per fortes ratxes de vent, de component nord i oest, que han d’afectar principalment el Pirineu i Prepirineu.
 
De cara a aquesta tarda i fins la matinada, les comarques que es poden veure afectades per cops de més de 90 km/h són la Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell i Cerdanya (Alt Pirineu i Aran); el Solsonès i Berguedà (Catalunya Central); i el Ripollès i Alt Empordà (Girona). De matinada i demà al matí, el vent es restringirà a totes les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i també a l’Alt Empordà (Girona).
 
S’espera que al llarg de les properes hores, si no hi ha incidències greus, es pugui valorar la desactivació del pla i el pas a fase de prealerta fins la finalització de l’episodi de vent.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut 84 trucades entre ahir i avui (fins a les 12.00 hores) per incidències provocades pel vent. La majoria d’aquestes han tingut origen a la demarcació de Tarragona i sud de Barcelona. Per comarques: Baix Camp (12 trucades); Tarragonès (9); Alt Penedès (8); Baix Penedès (8) i Baix Llobregat (8).
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 19 avisos per problemes causats pel vent des de la passada mitjanit fins ara. Tots aquests a causa d’arbres caiguts o mig tombats, branques ja trencades i a punt de caure i elements estructurals malmesos, sense ferits en cap cas. Les zones en què s’ha treballat han estat la Regió Metropolitana Sud (8 avisos), les comarques de Tarragona (7), la Regió Metropolitana Nord (3) i les Terres de l’Ebre (1).
 
A causa del vent, el municipi de Castelldefels té activat en alerta des d’ahir al matí el seu Pla d’Actuació Municipal.
 
A més, Protecció Civil de la Generalitat, a través del CECAT, manté el contacte amb els serveis municipals per detectar possibles incidències significatives que requereixin accions de suport.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT), per les fortes ratxes de vent que s’estan registrant sobretot al sud el país, recomana extremar la precaució en la conducció i seguir aquests consells viaris:
 
·         Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
·         En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
·         Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
 
 
 
Avís del pla NEUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat, d'acord amb les últimes previsions meteorològiques, ha rebaixat a avís el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT, per la previsió que les nevades durant el dia d’avui i demà es restringeixin únicament al vessant nord del Pirineu Occidental (Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà).
 
 
Afectacions al transport escolar
 
Fins al moment, i segons han informat des del departament d’Ensenyament, s’han vist afectades per la neu i el gel 4 rutes escolars amb 42 alumnes.
 
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha informat que s’han anul·lat les següents rutes escolars:
  • D’Aulàs a Espluga de Serra (Tremp): afectats 15 alumnes que anaven a una escola d’Espluga de Serra
  • De Torre de Tamúrcia a Pont de Suert: 8 alumnes
 
D’altra banda, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha informat que s’ha vist afectada la ruta que va d’Ossera a Tuixent, on s’han vist afectats 5 alumnes de primària; i una altra que va de Tuixent a la Seu d’Urgell, i que ha afectat 14 alumnes de secundària.
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que la situació ha millorat i que en aquests moments com a conseqüència de la neu està tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà per accedir al Coll de Pal i per risc d'allaus la C-28 entre Vaquèira i La Peülla i, a més, cal circular amb cadenes a la C-28 de de La Peülla a Esterri d’Àneu  
 
Els usuaris poden seguir l’evolució d’aquestes afectacions viàries per neu al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i al compte de Twitter @transit. En cas de conducció amb neu l’SCT recomana tenir en compte els següents consells:
 
·         Conduir amb suavitat.
·         No frenar bruscament.
·         Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
·         Augmentar la distància de seguretat.
·         Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
·         No avançar si no és necessari.
·         Portar les cadenes per si són necessàries.
·         Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant.
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat també recorda:
 
  • Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
  • fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació i del twitter @meteocat. Davant del fred intens, recordeu també els consells per a l’ús correcte d’estufes i calefactors
  • Extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través del twitter @transit
  • Davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions
  • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
Consulteu tots els consells de nevades a: www.gencat.cat/interior/nevades 
 
 
 
Barcelona, 12 de febrer de 2013